O femeie matură ce citește o revistă ținând ochelarii în mână - Libresse

Menopauza este un subiect care paradoxal este învăluit în mister, dar, la fel ca menstruația, este un proces complet natural.

Și deși poate fi dificil de gestionat când nu ești sigură la ce să fii atentă, dacă știi ce implică îi poți face față cu brio.

Menopauza apare atunci când nu mai ai ovulație, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen și progesteron din corp. Dar este, de asemenea, o colecție de simptome și modificări prin care trece o femeie chiar înainte sau după ce nu mai are deloc menstruație.

Primul semn al menopauzei este de obicei o modificare a ciclurilor menstruale. Poți avea o sângerare menstruală considerabilă, cu un flux neobișnuit de abundent. Sau menstruațiile pot deveni mai ușoare și mai intermitente. Poți avea menstruație la fiecare două sau trei săptămâni sau să nu ai menstruație luni la rând. Toate acestea sunt normale.

Menopauza este un proces gradual care are tendința să se producă în etape. Vârsta la care debutează este ereditară. Poate începe cel mai devreme la 40 de ani și cel mai târziu la 60, media fiind de 51 de ani. Simptomele încep cu câteva luni sau chiar câțiva ani înainte de încetarea menstruației – cunoscută ca „perimenopauză” – și continuă de obicei patru ani după aceea.

Când observi prima dată schimbări ce pot avea legătură cu menopauza, este important să discuți cu medicul tău, să faci analize de sânge pentru confirmare și să obții sfaturi. Cele mai comune simptome ale menopauzei includ bufeuri, transpirație nocturnă, iritabilitate, perturbări ale somnului și uscăciune vaginală. Dar există multe alte semne, precum amețeli, balonare, creștere în greutate, schimbări de dispoziție, dureri de cap și pierderea libidoului.

Unele femei nu prezintă niciun simptom, dar majoritatea au cel puțin unul. Dacă te numeri printre ele, nu trebuie să suferi în tăcere. Multe femei constată că exercițiile fizice regulate ajută la reducerea simptomelor, în timp ce acupunctura și hipnoterapia s-au dovedit eficiente în gestionarea bufeurilor și insomniei. În trecut, TSH sau terapia de substituție hormonală [1] reprezenta tratamentul standard, dar cercetările recente au arătat o legătură cu cancerul de sân, cheagurile de sânge și atacurile cerebrale, așa că e indicat să discuți aceste lucruri în amănunt cu medicul tău.

Menopauza poate fi o perioadă foarte dificilă din punct de vedere emoțional, dar poate fi și o ușurare să nu mai trebuiască să faci față problemelor asociate menstruației și SPM. Unele femei constată că se simt mai încrezătoare și mai în largul lor în perioada postmenopauză.

Întrucât controlul vezicii urinare poate fi afectat de menopauză, e o idee bună să ai cu tine câteva absorbante TENA Lady în geantă în caz că apare o problemă. Și nu uita să ții la îndemână și câteva absorbante zilnice (precum Libresse DailyFresh), în caz că menstruațiile tale devin imprevizibile.

Declinarea responsabilității medicale

Informațiile medicale din acest articol sunt oferite doar ca resursă de informare și nu sunt menite a fi folosite în scopuri de diagnoză sau tratament. Te rugăm să consulți medicul pentru sfaturi în legătură cu o afecțiune medicală specifică.

Continuă să te informezi