Calendar menstrual cu virusul COVID-19, sticle de vaccin, picături de sânge menstrual și un absorbant folosit

Este posibil să fi auzit studii conform cărora diferite persoane au experimentat schimbări ale ciclului menstrual dupa vaccinul COVID-19 sau după ce s-au infectat cu Coronavirus. Și poate te întrebi dacă vaccinul îți va afecta și ție ciclul menstrual. Ei bine, e timpul să separăm miturile de realitate.

Pandemia globală a afectat aproape toate aspectele vieții noastre. Am trăit atâtea schimbări - de la cum lucrăm, cum călătorim și cum socializăm până la cum ne gândim la corpurile noastre, la sănătate și la ciclurile menstruale. 

Iar schimbările nu vin fără partea lor de stres, care este unul din factorii care afectează menstruația. Aceasta este una dintre explicațiile privitoare la schimbările pe care le-ai remarcat la ciclul tău menstrual în perioada pandemiei – și nu ești singura, a fost foarte stresant pentru toți. 

Dar poate fi o altă explicație și aceea legată de vaccin sau de infectarea cu virusul în sine? Și este ceva de făcut în privința asta? Să ne uităm la fapte... 

Informațiile legate de vaccinul COVID-19 și menstruație

Odată ce vaccinurile au fost puse pe piață, au început să circule diferite rapoarte legate de schimbările cauzate menstruației sau de sângerări neașteptate apărute după vaccinare. Este posibil să fi auzit prieteni sau rude menționând faptul că menstruația a fost un pic ciudată sau poate ai remarcat chiar tu. Ei bine, mai mult de 36 000 de persoane au raportat acest lucru în Marea Britanie la începutul lui 2022, iar date similare din SUA au determinat Institutul Național de Sănătate să finanțeze studii pentru a determina dacă sunt efecte secundare ale vaccinului asupra menstruației. 

Poate vaccinul să îți întârzie menstruația?

Un studiu din SUA a descoperit că prima doza de vaccin nu a avut niciun efect asupra următorului ciclu menstrual al unei persoane, iar a doua doză a dus la o întârziere de aproximativ 6 ore – ceea ce este insesizabilă de către majoritatea dintre noi! A revelat de asemenea că persoanele care au primit 2 doze pe durata aceluiași ciclu menstrual au avut o menstruație întârziată cu 2 zile. Și doar 10% din acest grup au avut o întârziere de mai mult de 8 zile. 

Nu numai că întârzierile sunt scurte, dar studiul a demonstrat că menstruațiile au revenit la normal după 2 cicluri menstruale. Deci, deși aceste schimbări nu sunt ideale (este dificil să ne urmărim oricum ciclurile menstruale), trebuie avut în vedere că nu sunt permanente. În plus este total normal să avem cicluri neregulate sau întârziate în orice moment din viața noastră, așa că e de dorit să nu ne facem griji. 

Poți avea menstruații dureroase sau abundente după vaccin? 

Un studiu al Institutului Norvegian de Sănătate Publică a investigat schimbările menstruale cum ar fi durerile menstruale înainte și după vaccin. Au descoperit că sângerările mai abundente au fost cel mai frecvent simptom al vaccinării COVID. După a doua doză de vaccin, au descoperit că au fost șanse mai mari de a experimenta un flux menstrual mai îndelungat, perioade mai lungi sau mai scurte între menstruații, dureri menstruale fără sângerări și chiar sângerări inopinate.  

Cu toate acestea, studiul a revelat că aproximativ 38% dintre participanți au remarcat o schimbare la ciclul menstrual după vaccinare, ceea ce arată că schimbările sunt normale în orice circumstanță. 

Dacă remarci că fluxul tău este mai abundent decât de obicei (pentru orice motiv), poți lua în considerare să folosești un absorbant mai mare sau lenjerie de menstruație pentru flux abundent. Acest lucru te poate face să te simți mai protejată și mai confortabilă! 

Deci ce ne arată aceste studii legate de vaccin și menstruație? 

În linii mari, ambele studii ne asigură și ne fac să ne simțim mai relaxați cu privire la vaccinare. Ne arată că este normal să remarcăm schimbări ale ciclului menstrual după vaccinare, dar și că aceste schimbări sunt minore, similare cu cele resimțite de-a lungul vieții. În plus, revin la normal rapid, deci după câteva cicluri menstruale corpurile noastre redevin cum erau înainte. 

De ce afectează vaccinul ciclul menstrual?

Fiind doar la începutul cercetărilor legate de conexiunea dintre vaccinul COVID-19 și ciclurile menstruale, este încă neclar ce anume cauzează aceste efecte secundare. Suntem cu toții diferiți, deci ele pot varia de la persoană la persoană!  

Ceea ce știm este că ovarele, creierul și uterul nostru conlucrează pentru a face ca menstruația să aibă loc. Deci este posibil ca vaccinul să afecteze partea din creier care controlează hormonii, fapt ce ar avea un impact asupra momentului în care ovarele eliberează un ovul sau modalitatea în care țesutul uterin este eliminat în timpul menstruației.  

O altă explicație este că vaccinurile provoacă un răspuns din partea sistemelor noastre imunitare pentru a ne proteja de infecții viitoare. 

Imaginați-vă vaccinul ca pe o sesiune de antrenament pentru celulele soldat din corpurile noastre care le învață cum să atace Coronavirusul. Acești soldați (sistemul imun) sunt poziționați în diverse zone din corp, gata să-l apere. Aici includem și țesutul uterin (cunoscut ca endometru). Un astfel de antrenament intens pentru celule poate cauza inflamația, ceea ce rezultă în menstruații neregulate.  

Va afecta vaccinul contracepția, fertilitatea sau abilitatea mea de a rămâne gravidă?

Studiile privitoare la schimbările survenite la nivelul ciclurilor menstruale au venit atât de la femei care folosesc contraceptive hormonale, dar și de la cele care nu folosesc. Și nu au fost indicii cum că cele vaccinate au avut probleme cu contraceptivele hormonale. Cu toate acestea, dacă ai dubii, este cel mai bine să-ți faci o programare la medic care îți va oferi sfaturi personalizate. 

Pe de altă parte, nu sunt date că schimbările legate de vaccinare asupra ciclului menstrual au un efect asupra fertilității sau a posibilității de a rămâne însărcinată pe viitor. Deci această grijă nu ar trebui să te oprească să te vaccinezi, deoarece femeile gravide nevaccinate au un risc mai mare de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. 

Poate infecția cu Coronavirus să afecteze ciclul menstrual?

Dacă te infectezi cu Coronavirus, menstruația e ultimul lucru la care te gândești. Cu toate acestea, există date că este afectată. Un studiu dintr-un spital din China a arătat că 20% dintre pacienți au avut menstruații mai puțin abundente și mai de lungă durată. Au explicat acest fapt prin schimbările hormonale determinate de virusul care a afectat funționarea normală a ovarelor. Totuși, vestea bună e că ciclul menstrual a revenit la normal după vindecare. 

Deși să te îmbolnăvești este neplăcut și chiar înfricoșător, știind că efectele sunt de scurtă durată te poate liniști. Deci dacă te infectezi cu COVID-19, încearcă să te focusezi pe îngrijire și odihnă până când te simți bine și nu mai ești contagioasă. 

Ce să fac dacă resimt probleme după vaccinul împotriva COVID-19?

Dacă remarci schimbări ușoare ale ciclului menstrual după vaccin, să ai în vedere că sunt normale. Dacă vaccinarea este cauza, menstruația își va reveni la normal curând. 

Cu toate acestea, dacă acest lucru nu se întâmplă după câteva luni și începi să te îngrijorezi, ar trebui să te adresezi unui doctor. De asemenea, dacă experimentezi sângerare abundentă care este neobișnuită pentru tine, mai ales dacă ești la menopauză, este o idee bună să vorbești cu un medic. 

În linii mari, cercetările disponibile privitoare la impactul vaccinului asupra ciclului menstrual sunt un pic limitate, dar totuși liniștitoare. Orice schimbare este de așteptat să treacă odată cu timpul, așa că încearcă să ai răbdare și să îi dai corpului timp să se adapteze. Și dacă ai întrebări care te sâcâie nu strică să te adresezi ginecologului... este meseria lui să te ajute! 

Dacă vrei să afli totul despre ciclul menstrual, poate vrei să te pui la punct cum afectează stresul menstruația sau cum te afectează hormonii. 

Declinare a răspunderii

Informația medicală din acest articol este oferită cu titlu informativ și nu trebuie folosită pentru diagnostic sau tratament. Consultă un medic pentru ghidaj privitor la orice condiție medicală specifică.



[Referințe]

[1]  https://www.rcog.org.uk/news/rcogfsrh-respond-to-reports-of-30-000-women-s-periods-affected-after-covid-19-vaccine/

[2]  https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)01044-9/fulltext

[3]  Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency. Coronavirus vaccine—weekly summary of Yellow Card reporting. 13 Jan 2022.

[4]  Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. Item of interest: NIH funds studies to assess potential effects of COVID-19 vaccination on menstruation. 2021.

[5]  Edelman A, Boniface ER, Benhar E, et al. Association between menstrual cycle length and coronavirus disease 2019 (covid-19) vaccination: a US cohort. Obstet Gynecol2022. doi:10.1097/AOG.0000000000004695 pmid:34991109

[6]  Tragostad L. Increased occurrence of menstrual disturbances in 18- to 30-year-old women after covid-19 vaccination. [Preprint.] SSRN 2022. doi:10.2139/ssrn.3998180

[7]  https://www.gavi.org/vaccineswork/do-covid-19-vaccines-affect-menstruation-and-fertility

[8]  https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(20)30525-3/fulltext

[9]  https://www.bmj.com/content/376/bmj.o142

Trei produse Libresse cu umbre pe un fundal albastru - Libresse

Simte-te încrezătoare în orice situație cu absorbantele zilnice Libresse!