Microfotografie hormon

Hormonii sunt învinovățiți pentru multe lucruri, dar ce sunt mai exact?

Ei bine, hormonii sunt mesageri chimici eliberați de glandele din corpul tău. Aceștia joacă un rol important în activarea proceselor precum pubertatea și ciclul menstrual, așa că nu sunt chiar așa de răi. De fapt, aceștia se asigură că organismul se dezvoltă și funcționează așa cum trebuie. Dar există și un inconvenient al acestora.

Schimbările de dispoziție, iritabilitatea, tristețea și anxietatea pe care le poți resimți încă de la pubertate pot fi puse toate pe seama modificărilor hormonale supărătoare. Asta se întâmplă pentru că, pentru o scurtă perioadă din viața ta, hormonii și chimia creierului sunt afectate, ceea ce înseamnă că te simți mai emotivă și mai irascibilă. Modificările hormonale pot cauza, de asemenea, lucruri neplăcute precum coșuri, păr în exces pe corp și miros corporal mai intens. De aceea sunt hormoni „problematici” – pentru că deși te ajută să te maturizezi și asigură schimbări esențiale, îți fac emoțiile intense și greu de gestionat, iar corpul tău se comportă neobișnuit.

Hormonii joacă un rol esențial și în ceea ce privește ciclul tău menstrual. De fapt, sunt implicați în fiecare etapă. Pe parcursul ciclului tău menstrual, glanda pituitară (care este un organ de dimensiunea unui bob de mazăre situat la baza creierului) produce hormonul de stimulare foliculară (FSH) și hormonul luteinizant (LH). Acești hormoni încurajează ovulația (când un ovul matur este eliberat de unul din ovare) și stimulează, de asemenea, ovarele să producă mai mulți hormoni – în special estrogen și progesteron [1]. Estrogenul și progesteronul stimulează uterul să se pregătească pentru o posibilă sarcină [2], dar te pot afecta și la exterior.

De exemplu, nivelurile crescute de estrogen în timpul fazei de ovulație te pot face să te simți energică și neastâmpărată. Între timp, creșterea nivelului de progesteron în faza luteală (după ovulație, dar înainte să înceapă menstruația) te poate face să te simți iritată și să poftești dulciuri. Trecerea de la o fază la alta în cadrul ciclului menstrual, când nivelul de estrogen începe să scadă și cel de progesteron să crească poate determina și apariția SPM (sindromul premenstrual), ceea ce în general înseamnă anxietate, schimbări de dispoziție și dureri. „Problematic” e cu siguranță cuvântul potrivit.

Așa că dacă te-ai săturat să te simți ca într-un carusel de emoții, nu te îngrijora: este absolut normal și cu siguranță nu ești singura.

Continuă să te informezi