Imagine cu o femeie ținând strâns o sticlă cu apă caldă - Libresse

Unul dintre lucrurile cele mai puțin plăcute în ceea ce privește menstruația este durerea menstruală.

Majoritatea femeilor – până la 80%, conform studiilor [1] – resimt durere sau disconfort înainte și în timpul menstruației. Acest lucru este cauzat în principal de contractarea uterului pentru a elimina mucoasa uterină.

Durerea, resimțită ca niște crampe înaintea menstruației, este foarte frecventă și durează, de obicei, una sau două zile. Aceasta poate apărea în zona pelviană, la nivelul spatelui, coapselor sau stomacului. De obicei, durerea începe imediat sub buric și radiază înspre coapse și spate. Severitatea acestor crampe menstruale diferă de la o femeie la alta. În unele cazuri, sunt resimțite ca o durere ușoară. În alte situații, acestea pot fi severe și pot chiar provoca stări de vomă. Alte simptome includ scaune moi, dureri de cap și amețeală. Nu este deloc plăcut.

Găsirea unor metode de a opri crampele menstruale este esențială pentru modul în care o femeie percepe menstruația. Pentru majoritatea aceste crampe nu pot fi ignorate, însă pot fi minimizate prin câteva metode simple.

Durerile menstruale

Analgezicele ce pot fi cumpărate fără rețetă vor ține crampele în frâu, însă trebuie administrate întotdeauna după masă sau cu un pahar de lapte pentru a proteja mucoasa gastrică. Și, deși poate nu este o idee care să îi surâdă unei femei în această perioadă, exercițiile fizice – chiar și o plimbare – ajută la creșterea fluxului sanguin, a nivelului de oxigen și de endorfine (hormonii stării de bine, adevărate analgezice naturale). Toate acestea ajută corpul să se relaxeze. Masajul și căldura vor relaxa, de asemenea, mușchii, astfel că o baie fierbinte sau o sticlă cu apă fierbinte așezată pe abdomen sunt ambele recomandate. Și înghețata poate ajuta – nu în sens medicinal, ci doar te poate face fericită.

În cazuri rare, menstruația dureroasă – sau dismenoreea – te poate împiedica să duci o viață normală. Într-un studiu, până la 14% dintre femei au menționat că deseori nu pot merge la lucru din cauza durerilor menstruale [2]. Dar nu mai trebuie să suferi. Dacă crampele menstruale sunt atât de severe, consultă un medic. În anumite cazuri, contraceptivele hormonale pot reduce durerile menstruale. Ocazional, durerile menstruale pot avea la bază o afecțiune medicală precum endometrioza sau boala inflamatorie pelvină. Însă în cazurile în care nu există o afecțiune medicală, durerile menstruale puternice tind să se amelioreze odată cu înaintarea în vârstă și după nașteri.

[Referințe]

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe