Female sat with her legs crossed holding her mobile phone with Femojis on the screen - Libresse
Trimiterea de femoticoane

Emoticoane despre menstruație: eliminarea tabuurilor despre menstruație

Menstruația reprezintă o realitate lunară pentru două miliarde de femei și fete din lumea întreagă. Și cu toate acestea, discuțiile despre menstruație sunt tabu.

Măsurile la care oamenii apelează doar pentru a evita utilizarea cuvântului „menstruație” sunt o dovadă a sentimentului de jenă al societății față de ce este, până la urmă, un pic de sânge. Cât de des auzim femeile – și bărbații – că folosesc o expresie indirectă când se referă la menstruație?

Fiecare țară are propriile elemente de argou și eufemisme. În Marea Britanie este un lucru normal ca menstruația să fie numită „The Curse” (Blestemul). În Suedia, menstruația este adesea denumită „Lingonveckan” (Săptămâna merișorului). În Franța, menstruația poartă denumirea bizară „Les Anglais ont débarqué” (Au debarcat englezii). În Finlanda, menstruația este denumită în mod denigrator „hullun lehmän tauti” (Boala vacii nebune).

Femeile ascund absorbantele sanitare și tampoanele acasă și le pun în recipiente discrete atunci când pleacă de acasă. Și toate acestea pentru că nu vor ca cineva să știe că se află la menstruație. Cu toate acestea, nimeni nu se rușinează de nevoia la fel de normală de a urina. Nu vezi oameni care să ascundă hârtia igienică.

Măsurile la care oamenii apelează doar pentru a evita utilizarea cuvântului „menstruație” sunt o dovadă a sentimentului de jenă al societății față de ce este, până la urmă, un pic de sânge.

Atunci de ce este menstruația un tabu atât de mare? De-a lungul istoriei, menstruația a fost înțeleasă complet greșit și oamenii s-au temut de ea în mod inexplicabil, rezultând câteva mituri destul de ciudate. Naturalistul roman Pliniu cel Bătrân a scris că sângele menstrual avea puterea de a strica mâncarea și băutura, de a distruge culturile, de a întuneca oglinzile, de a rugini metalul și de a alunga grindina. Și chiar mai recent, în anul 1878, British Medical Journal (BMJ) a publicat comentarii ale medicilor care erau convinși că femeile la menstruație care atingeau o bucată de carne o puteau face râncedă.

În mod incredibil, acest mit că o femeie este impură în timpul menstruației încă persistă în câteva culturi. În Uganda, de exemplu, femeile la menstruație sunt considerate murdare și contaminate. Menstruația continuă să fie stigmatizată în multe țări din întreaga lume.

Chiar și în vest, încă există un stigmat în jurul discuției despre menstruație, în special la băieți și bărbați. Un studiu american din 1983 [1] a dezvăluit că aproape toate fetele din Statele Unite credeau că nu ar trebui să vorbească despre menstruație cu băieții. Peste o treime credeau că este nepotrivit să vorbească despre menstruație cu tații lor. Trei decenii mai târziu, femeile tot se mai jenează să vorbească despre menstruație.

Cum poate Libresse să se alăture acestei misiuni de a elimina tabuurile și a le face pe femei să discute? Dacă există un grup care ar putea reprezenta o rază de lumină în vederea progresului, acesta ar include femeile tinere. În istorie, adolescentele s-au dovedit a fi „inovatori lingvistici” — inovatori care inventează cuvinte noi ce își fac loc în viața de zi cu zi.

Dacă sunt inovatori lingvistici, cu siguranță pot fi și factori de inducere a schimbării, nu-i așa? Poate Libresse să încurajeze comunicarea despre menstruație, oferindu-le tinerelor instrumentele necesare pentru a vorbi despre aceasta în mod deschis și sincer? Cum ar fi dacă am convinge tinerele să-și împărtășească experiențele prin intermediul limbii cu cea mai rapidă creștere din lume? Limbajul universal al emoticoanelor. [2]

Pentru Generația Z, respectiv tinerii născuți începând după jumătatea anilor `90, care au crescut într-o lume conectată digital, abilitatea de a comunica concis prin mesaje, Snapchat, emoticoane etc. vine natural.

Tastarea formulărilor integrale poate părea un efort prea mare, dar o imagine poate transmite ceea ce simți în doar câteva secunde. Astfel, oamenii comunică din ce în ce mai mult cu doar un simbol care transmite emoția: o inimă, o clipire din ochi, un zâmbet. Emoticoanele au pătruns atât de mult în cultura tineretului încât Oxford University Press a declarat emoticonul „Fața cu lacrimi de bucurie” „Cuvântul anului” în 2015.

Dar când Libresse a analizat tastatura oficială de emoticoane Unicode, a descoperit că femeile erau foarte puțin reprezentate, cu atât mai puțin menstruația. Existau doar stereotipuri precum mireasa cu voal pe cap și o dansatoare de flamenco într-o rochie roșie. Tastatura cu emoticoane nu era deloc diversificată.

Până acum, nu a existat un emoticon pentru „menstruație”, așa că femeile trebuia să-și folosească imaginația și să le folosească pe cele existente, recurgând la [emoticonul cu fața furioasă] sau chiar [emoticonul cu vulcanul care erupe]. Compania Libresse este atât de hotărâtă în legătură cu aducerea unei schimbări încât a lansat o petiție pe Change.org pentru a reuși să includă șase „femoticoane” noi în următoarea actualizare a tastaturii cu emoticoane Unicode. Aceste șase emoticoane despre menstruație au fost create astfel încât femeile și fetele să poată vorbi în mod direct despre menstruație. Femoticoanele acoperă întreaga experiență a perioadei menstruale, de la absorbante la lenjerie pătată și crampe. Aceste pictograme ilustrative le vor permite fetelor să-și exprime sentimentele într-un fel care li se pare natural.

Cu aproape două miliarde de utilizatori de smartphone în întreaga lume, comunicarea despre menstruație prin intermediul femoticoanelor este ceva complet normal. „Menstruația este un proces natural, dar încă trăim într-o societate în care ascundem absorbantele în mânecă, imaginile cu pete de sânge sunt eliminate de pe rețelele sociale și sportivele britanice evită să vorbească despre impactul menstruației asupra performanței lor”, a declarat Nicola Coronado, directorul de marketing Essity. „Pe scurt, menstruația este încă un subiect tabu (în Marea Britanie). Noi ne dorim să eliminăm acest tabu prin generarea multor conversații despre acest subiect potențial incomod”.

În prezent, petiția Libresse de pe Change.org a primit aproape 37.000 de semnături. Cu multă muncă grea și susținută, sperăm că nu va mai dura mult până când emoticoanele pentru femei vor face parte din limbajul universal. Dacă vom începe să vorbim despre menstruație într-o manieră mai pozitivă, în loc să abordăm doar dezavantajele, atunci sunt mult mai multe șanse ca aceasta să devină un subiect zilnic de conversație. Un lucru care se întâmplă pentru jumătate din populația lumii în fiecare lună nu trebuie să fie tabu.

Pentru a semna petiția Libresse pentru femoticoane, accesează: www.change.org/p/femojis-uk

[1] Credințe și atitudini ale tinerelor cu privire la menstruație (L R Williams, 1983)
[2] www.bbc.co.uk/newsbeat/article/32793732/uks-fastest-growing-language-is-emoji

Descoperă mai multe