Imagine cu un pat și un ceas deșteptător pe un fundal roz - Libresse

Poate te întrebi cât timp poți lăsa un tampon în vagin.

Și dacă folosești un tampon pentru prima dată, este perfect normal să ai întrebări în legătură cu asta. Cât timp poți ține un tampon în vagin depinde de etapa menstruației în care te afli, precum și de cât de abundent este fluxul menstrual. În mod ideal, tampoanele trebuie schimbate la circa patru ore. Și în cazul în care constați că ai nevoie să le schimbi mai des pentru a preveni scurgerile, este posibil să ai nevoie de tampoane cu un nivel de absorbție mai mare. Durata maximă cât poți folosi un tampon este de opt ore.

Trebuie să schimbi întotdeauna tamponul înainte să înceapă scurgerile. Așa că atunci când firul începe să se umezească este momentul să schimbi tamponul. Pierderile de sânge sunt de obicei mai abundente la începutul menstruației, așa că poți să constați că este nevoie să schimbi tamponul mai frecvent în primele două zile.

Folosirea unui tampon pe timpul nopții este perfect în regulă. Dar este important să nu îl ții mai mult decât e sigur. Așa că introdu unul nou înainte să te culci și setează alarma pentru a-l scoate după opt ore. Dacă preferi să dormi mai mult sau nu ești prea organizată, este mai sigur să folosești un absorbant pe timp de noapte. Folosirea unui tampon mai mult de opt ore poate spori riscul de sindrom de șoc toxic, așa că este important să eviți să o faci.

Vei avea încrederea necesară pentru a te bucura de orice activități dorești și a face sport atât timp cât folosești un tampon. Asta pentru că este discret și nu se va deplasa, indiferent de cât de mult te miști. Dar zona ta intima poate transpira după ce faci sport, atrăgând bacteriile și fiind astfel mai predispusă infecțiilor. Așa că folosește un tampon nou de îndată ce ai terminat activitatea. Asigură-te că ai cu tine dezinfectant de mâini, în caz că vestiarul nu este prea curat.

Spre deosebire de absorbante, tampoanele pot fi utilizate când înoți, așa că nu te trebuie să te îngrijorezi în legătură cu petele de pe costumul de baie. Folosește un tampon nou chiar înainte să înoți, asigurându-te că firul este așezat în siguranță înăuntrul costumului de baie, astfel încât să nu se vadă. Și scoate întotdeauna tamponul cât de repede poți după ce ieși din apă. Tamponul tău va absorbi puțină apă din piscină, așa că nu va mai fi la fel de eficient după aceea. Și din punctul de vedere al igienei, este mai bine să înlocuiești un tampon care este posibil să fi absorbit bacterii odată cu apa din piscină.

Așa da și așa nu în cazul tampoanelor

La fiecare patru ore
În primul rând

Schimbă tamponul la aproximativ patru ore.

Ceas
În al doilea rând

Nu folosi un tampon mai mult de opt ore.

Pat
În al treilea rând

Introdu un tampon nou înainte de a te culca.

Întrebări frecvente

Cât timp să țin un tampon înăuntru?

Durata de utilizare a unui tampon variază în funcție de stadiul menstruației și de cât de abundent este fluxul menstrual. În mod ideal, tamponul trebuie schimbat la fiecare patru ore. În cazul în care constați că ai nevoie să-l schimbi mai des pentru a preveni scurgerile, este posibil să ai nevoie de un tampon cu un nivel de absorbție mai mare.

Pot să folosesc un tampon noaptea, când dorm?

Folosirea tampoanelor pe timp de noapte este sigură, dar este important să nu le folosești mai mult decât este sigur, și anume opt ore. Așa că introdu unul nou înainte să te culci și setează alarma pentru a-l scoate după opt ore. Dacă preferi să dormi mai mult sau nu ești prea organizată, este mai sigur să folosești un absorbant pe timp de noapte.

Pot folosi un tampon când fac sport?

Poți practica orice sport și face toate activitățile pe care ți le dorești când folosești un tampon. Dar zona ta intima poate transpira după ce faci sport, atrăgând bacteriile și fiind astfel mai predispusă infecțiilor. Trebuie să schimbi tamponul la scurt timp după ce termini. Introdu un tampon nou chiar înainte să înoți și schimbă-l imediat ce poți după ce ieși din apă.

Dar dacă am menstruații foarte abundente?

Menstruația este de obicei mai abundentă la început, așa că poți să constați că este nevoie să schimbi tamponul mai frecvent în primele două zile. În cazul în care constați că ai nevoie să schimbi tamponul mai des de patru ore, este posibil să ai nevoie de un tampon cu un nivel de absorbție mai mare.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe