Imagine cu mai multe tampoane pe un fundal mov - Libresse

Dacă folosești un tampon pentru prima dată, poate te îngrijorează cum să procedezi la îndepărtare.

Dar nu trebuie să-ți faci griji, îndepărtarea unui tampon este foarte ușoară dacă îl folosești corect. Și te vei obișnui în curând cu el. Trebuie doar să tragi ușor, dar ferm, de fir și va ieși fără nicio problemă. Dacă simți rezistență când tragi de fir și nu iese ușor, este posibil să trebuiască să îl lași mai mult timp în interior. Poate fi încă uscat. În mod ideal, trebuie să schimbi tamponul la fiecare patru ore, opt ore fiind durata maximă de utilizare în siguranță.

Nu te panica dacă nu găsești firul. Ar trebui să îl poți apuca dacă stai pe vine și introduci încet degetul arătător și degetul mare în vagin pentru a găsi tamponul și a-l scoate.

Încearcă să ai grijă când arunci tamponul. Nu arunca tamponul folosit în vasul de toaletă. Poți înfunda toaleta. Înfășoară-l în schimb în niște hârtie igienică și pune-l la coș. Apoi spală-te întotdeauna pe mâini.

Nu ar trebui să te doară când scoți tamponul. Dacă a stat în vagin cel puțin patru ore și simți disconfort la îndepărtare, este posibil ca fluxul tău să nu fie suficient de puternic pentru acest tip de tampon. Aceasta înseamnă că nu există suficientă lubrifiere între tampon și pereții vaginului și se produce frecare când tragi de fir. Poți pune un pic de ulei de cocos sau de măsline pe degete ca să îl poți scoate mai ușor. Sau poți să urinezi înainte de a-l scoate, ca să relaxezi mușchii vaginului.

Cel mai bun mod de a preveni disconfortul la îndepărtarea tampoanelor este să identifici nivelul de absorbție potrivit pentru fluxul tău și să folosești tampoane doar când ești sigură că ești la menstruație. Până să fii sigură că a început, folosește un absorbant. Procedează la fel când fluxul tău se reduce, la finalul menstruației. Dacă dorești ceva care să îți protejeze lenjeria intimă înainte și după menstruație, nu folosi tampoane. Nu sunt adecvate pentru uz zilnic, deoarece sunt mult prea absorbante. Folosește în schimb un absorbant zilnic în acele zile de tranziție.

Dacă ai în continuare dureri de fiecare dată când scoți un tampon, trebuie să consulți un medic care să verifice dacă suferi de vreo infecție sau anomalie a vaginului.

Întrebări frecvente

Cum îndepărtez un tampon?

Pentru a îndepărta un tampon, trage ușor, dar ferm de fir. Ar trebui să iasă ușor. Dacă a stat în vagin patru ore sau mai mult și resimți disconfort la scoatere, este posibil să ai nevoie de unul mai mic pentru a se potrivi fluxului tău.

Unde arunc tamponul?

După îndepărtare, înfășoară tamponul în hârtie igienică și pune-l în coș. Nu îl arunca în vasul de toaletă pentru că poate înfunda toaleta. Spală-te întotdeauna pe mâini după ce arunci un tampon.

Ce fac dacă resimt durere la îndepărtarea unui tampon?

Nu ar trebui să te doară când scoți tamponul. Dacă a stat în vagin cel puțin patru ore și simți disconfort la îndepărtare, este posibil ca fluxul tău să nu fie suficient de puternic pentru acest tip de tampon. Identifică nivelul de absorbție potrivit pentru fluxul tău și folosește tampoane doar când ești sigură că ești la menstruație. Dacă ai în continuare dureri de fiecare dată când scoți un tampon, trebuie să consulți medicul pentru a vedea dacă suferi de vreo infecție sau anomalie a vaginului.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe