Imagine ce ilustrează endometrioza cu alb pe un fundal albastru - Libresse

Majoritatea femeilor au auzit de endometrioză, dar ce este mai exact?

Ei bine, este o afecțiune dureroasă în care țesuturi ale corpului din afara uterului se comporta ca endometrul (mucoasa uterului). În esență, aceste țesuturi se află într-un loc unde nu ar trebui să fie. Se pot afla în ovare și în trompele uterine, în peritoneu sau chiar în intestin sau vezica urinară. Endometrioza afectează circa una din 10 femei de vârstă fertilă, ceea ce înseamnă aproximativ 176 de milioane de femei din toată lumea [1].

Simptomele endometriozei includ durere abdominală și pelvină și menstruații dureroase sau abundente. Anumiți factori cresc riscul de apariție a endometriozei. Cum ar fi un istoric de infecții pelvine. Sau o afecțiune medicală care previne eliminarea normală a fluxului menstrual din corp. Sau un istoric de endometrioză printre rudele tale, cum ar fi mama, mătușa sau sora [2].

Endometrioza poate fi extrem de dureroasă. Când corpul încearcă să elimine țesutul rătăcit în timpul menstruației, acesta nu are încotro să se deplaseze. Se află unde nu trebuie și aceasta poate duce la inflamație și durere, uneori durere foarte severă. În anumite cazuri poate cauza cicatrici sau chisturi.

Din păcate, endometrioza este, de asemenea, o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că persistă mult timp. Dar există modalități de a o gestiona ca să poți să îți trăiești viața. Dacă recunoști simptomele și suspectezi că o ai, fă o programare la medicul sau ginecologul tău pentru a afla mai multe. Acesta va explora modurile de a ameliora durerea și de a gestiona simptomele.

În ceea ce privește cauzele endometriozei, ei bine, există mai multe teorii. Cum ar fi menstruația retrogradă. Adică sânge menstrual ce conține celule endometriale și curge înapoi prin trompele uterine, apoi în cavitatea pelviană în loc să fie eliminat din corp. Aceste celule se lipesc apoi de pereții și organele pelviene unde cresc și continuă să se îngroașe și să sângereze în timpul fiecărui ciclu menstrual. Alte motive posibile includ cauze genetice și anumite toxine din mediu [3].

[Surse]

Continuă să te informezi