Imagine cu o femeie ce își pune lenjerie curată - Libresse

Este normal să ai scurgeri? Cu siguranță. Scurgerea vaginală nu este deloc un motiv de panică. De fapt, este un lucru bun.

Scurgerea albă este modalitatea corpului de a păstra totul curat. Este produsă în mod natural de gâtul uterului, cunoscut sub denumirea de col uterin și cantitatea variază de-a lungul ciclului tău menstrual. Majoritatea femeilor au secreții vaginale mari chiar înainte de menstruație.

Nu ești sigură dacă secreția ta vaginală este normală? Atât timp cât este transparentă, albă sau de un galben pal și are un miros minim, nu trebuie să te îngrijorezi. Dacă îți dorești ca lenjeria ta să rămână uscată sau nu suporți senzația de umezeală, poți folosi absorbante zilnice. Dar dacă secreția vaginală începe să miroasă mult mai mult decât de obicei sau culoarea se modifică într-un galben mai închis sau verde sau dacă există o cantitate neobișnuit de mare, trebuie să consultați medicul. Poți avea o infecție.

Treptat, vei ști ce este normal pentru tine pe măsură ce secreția vaginală variază în mod natural de-a lungul ciclului menstrual. Acest lucru te va ajuta să recunoști secreția vaginală anormală (dacă apare) și cum să o gestionezi. Și dacă te îngrijorează acest lucru, discută cu medicul tău sau cu asistenta de la școală.

Vaginul se curăță singur, astfel că nu este nevoie să-l speli la interior (denumit „duș vaginal”). De fapt, este o idee foarte proastă. Dușul vaginal poate deranja echilibrul bacterian normal din vagin și poate duce la afecțiuni neplăcute precum aftele vaginale sau vaginita bacteriană. Folosirea de săpunuri, spumă de baie și geluri de duș cu parfum poate cauza, de asemenea, scurgeri vaginale anormale. Așadar, nu-ți spăla niciodată vaginul cu produse cu parfum puternic. Folosește un săpun neutru și apă caldă pentru a rămâne curată și a ține infecțiile la distanță.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe