Doamnă lângă piscină

Într-un anumit moment, un sfert din femeile de vârstă fertilă sunt la menstruație. Și totuși, încă există multă confuzie despre cum afectează menstruația viața femeilor.

De-a lungul secolelor, multe culturi au crezut că femeile la menstruație erau „impure”. Desigur, este o prostie, dar chiar și astăzi această credință persistă, împreună cu nenumărate zvonuri și mituri inutile. [1]

Să lămurim această problemă. Nu există nimic „murdar” sau „impur” în a avea menstruație și nimic nu te poate opri din a-ți trăi viața așa cum vrei tu. Cât despre numeroasele concepții eronate și jumătăți de adevăr pe care poate le-ai auzit, să le eliminăm una câte una.

Nu-i nimic de temut

Rechin
Mitul 1: Femeile la menstruație sunt mai predispuse să fie atacate de rechini.

Nu există nicio dovadă care să susțină acest lucru. Este adevărat că rechinii sunt atrași de sânge. Dar cantitatea pe care o produci este atât de mică, în special după ce s-a dispersat în apă, încât aceștia ar trebui să fie aproape de tine pentru a putea simți sângele [1]. Așadar, înotul este o activitate complet sigură când ești la menstruație, precum și a te afla în preajma animalelor, în condiții obișnuite de siguranță.

Păr
Mitul 2: Nu trebuie să îți speli părul în timpul menstruației.

Aceasta este o poveste din bătrâni, cu alte cuvinte o prostie. Spală-ți părul de câte ori dorești.

Leșin
Mitul 3: Poți leșina în urma pierderii de sânge din timpul menstruației.

Sângele pierdut în timpul menstruației poate părea mai mult decât este. În medie, pierzi doar aproximativ două până la trei linguri de sânge de fiecare dată când ești la menstruație. Așa că dacă nu ai menstruație abundentă (menoragie), nu trebuie să-ți faci griji că vei fi slăbită, deși alte simptome precum SPM îți pot afecta starea de bine generală. Dacă faci parte din cele 10% dintre femei care au menstruație abundentă [2] și fluxul tău este atât de mare încât te simți amețită sau slăbită când te ridici în picioare, discută acest aspect cu medicul tău.

Exerciții yoga
Mitul 4: Nu e bine să faci sport în timpul menstruației.

Este chiar pe dos. De fapt, exercițiile fizice reprezintă unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a diminua crampele menstruale. S-ar putea să nu te simți în stare să faci ceva prea solicitant, dar mișcarea moderată precum mersul, înotul, pilates sau yoga îți va îmbunătăți starea și te va ajuta să ameliorezi o parte din dureri. Ține minte doar că trebuie să folosești un tampon când înoți și să îl schimbi imediat după ce ai ieșit din apă pentru a preveni apariția unei infecții.

Difuzor
Mitul 5: Oamenii își pot da seama când te afli la menstruație.

Nu există semne evidente că ești la menstruație. Nu miroși diferit, nu mergi diferit și culoarea pielii tale nu se modifică. Acestea fiind spuse, cu siguranță nu trebuie să simți că e ceva de ascuns. În prezent, fetele sunt mult mai directe când vine vorba de menstruație și simptome precum SPM și crampe. De fapt, s-ar putea să descoperi că ajută să ai o atitudine deschisă față de menstruație, cel puțin cu prietenele tale. În definitiv și ele trec prin același lucru.

[Referințe]

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe