Imagine cu o femeie cu un prosop în baie - Libresse

Începând cu pubertatea, igiena feminină este foarte importantă. Și nu doar din cauza menstruației.

Este importantă și pentru că începi să transpiri mult mai mult decât înainte și transpirația are un miros puternic. Menținerea axilelor și a zonei genitale curate asigură un miros proaspăt și senzația de confort.

Bineînțeles, menținerea igienei personale pe perioada menstruației este foarte importantă. Pe lângă păstrarea curățeniei și prospețimii zonei genitale, femeile sunt și ceva mai vulnerabile la infecții bacteriene în timpul menstruației, din cauza modificării nivelului pH-ului din vagin. Așadar, dacă speli zona genitală de două ori pe zi vei fi încrezătoare că ai un miros normal, dar și că nu prezinți pericol de infecție.

Spală zona genitală cu apă călduță. Ai grijă să nu folosești geluri de duș, spumă de baie sau săpunuri parfumate care au efect de uscare asupra membranelor mucoase delicate ale vaginului și perturbă nivelul sensibil al pH-ului. Limitează-te la săpun blând, fără parfum sau folosește doar apă. Și spală zona la fel cum ai face-o în orice altă perioadă – extern. Spălăturile la interiorul vaginului (cunoscute sub denumirea de „duș vaginal”) sunt o idee foarte proastă, chiar și la menstruație.

Asigură-te că porți lenjerie curată în fiecare zi și că schimbi frecvent absorbantele pentru a evita mirosul neplăcut de menstruație. Fie că folosești absorbante precum cele Ultra Thin sau tampoane în timpul menstruației, schimbă-le de patru-cinci ori pe zi sau mai frecvent când ai scurgerile cele mai abundente, de exemplu, în timpul primelor două zile ale menstruației. Folosește un absorbant de noapte mai gros când te culci, ca să fii protejată împotriva scurgerilor și să-ți păstrezi hainele de dormit și așternuturile curate.

Pe perioada menstruației este indicat să eviți hainele strâmte sau materialele care nu „respiră”, precum cele sintetice, întrucât pot genera umezeală și căldură, ceea ce înseamnă că bacteriile se înmulțesc. Alege lenjerie din bumbac și haine lejere pentru a asigura prospețimea și senzația de uscat. Și nu folosi deodorantele vaginale sau spray-urile intime – aceste produse nu sunt necesare și în realitate pot cauza iritații.

Alte sfaturi includ schimbarea lenjeriei intime și a hainelor după ce faci sport, întrucât transpirația din zona genitală te poate face să te simți și să miroși destul de neplăcut. Și când te ștergi după ce mergi la toaletă asigură-te că folosești o mișcare dinspre față spre spate pentru a evita transferarea bacteriilor dăunătoare în vagin. Și nu în ultimul rând, asigură-te că faci sex protejat de fiecare dată. Dar mai ales dacă faci sex în timpul menstruației, întrucât sunt șanse crescute de transferare sau contractare a afecțiunilor cu transmitere prin sânge.

Și dacă încă te îngrijorează mirosul neplăcut de menstruație, nu uita că este complet normal ca vaginul tău să aibă propriul miros inofensiv. Dacă păstrezi igiena, dar observi în continuare un miros puternic, consultă medicul, întrucât este posibil să ai o infecție.

Respectă instrucțiunile de mai sus și poți fi sigură că vei beneficia de prospețime și confort în fiecare zi.

Continuă să te informezi