Woman with polycycstic ovary syndrome (PCOS) wearing pink jumper sat on couch.

Sindromul ovarelor polichistice nu are nicio legătură cu chisturile, în ciuda numelui!

Deși puțini știu despre ovarele polichistice, aceasta este o condiție foarte frecventă care afectează între 3% - 10% dintre femei [1]. Organizația Mondială a Sănătății estimează că a afectat 116 milioane de femei din întreaga lume. [2]

Se referă la faptul că ovarele tale sunt mărite deoarece conțin un număr mare de săculeți umpluți cu un lichid inofensiv numiți foliculi care au până la 8mm în diametru (de mărimea unui bob de mazăre). De obicei, ovulele se dezvoltă în acești foliculi, dar în cazul ovarelor polichistice nu pot elibera ovulul iar ovulația nu are loc.

Femeile ce suferă de această afecțiune experimentează și alte simptome cum ar fi menstruații neregulate deoarece ovarele lor nu eliberează ovule regulat. O altă trăsătură este excesul de hormon androgen, ceea ce înseamnă o cantitate mare de hormoni masculini, ca de exemplu testoteron. Aceasta poate determina creșterea pilozității faciale sau pe corp.

Care sunt semnele și simptomele ovarelor polichistice?

Simptomele apar de obicei în adolescență sau în jurul vârstei de 20 de ani. Cu toate acestea, multe femei nu au niciun simptom!
 
Simptomele, atunci când apar, sunt foarte variate și nicio experiență nu seamănă cu cealaltă. Pot fi menstruații neregulate sau deloc, și imposibilitatea de a rămâne însărcinată din cauza ovulației neregulate sau a lipsei ei.
 
Cum am menționat anterior, excesul de hormoni masculini poate cauza păr în exces (cunoscut și ca hirsutism) pe față, piept, spate sau fund. Unele femei se plâng de creștere în greutate, căderea părului, piele grasă sau acnee. Toate aceste simptome pot fi dificil de înțeles iar uneori te poți simți că duci o bătălie cu propriul corp pe care nu o poți câștiga. Ovarele polichistice pot afecta încrederea de sine și sănătatea mintală, dar fii sigură că există ajutor care poate îmbunătăți considerabil lucrurile și care să te facă să te simți bine cu corpul tău. Este benefic să asculți și de corpul tău, așa încât să remarci toate schimbările și să înțelegi cum să ai mai mare grijă de tine.

Ce cauzează ovarele polichistice?

Cauza exactă nu se cunoaște, dar de obicei este ereditară. Te poate ajuta să o întrebi pe sora mai mare, pe mama, bunica, verișoare sau mătuși despre experiențele lor, mai ales dacă au fost deja diagnosticate căci s-ar putea să te ajute cu înțelegerea afecțiunii.
 
Sindromul este legat de niveluri neregulate de hormoni în corp, mai ales insulină care este eliberată de pancreas pentru a controla nivelul de zahăr. Cei diagnosticați cu ovare polichistice ar putea fi rezistenți la insulină, așa încât corpul lor produce niveluri ridicate de insulină pentru a compensa. Aceasta contribuie la faptul că ovarele produc cantități mari din alți hormoni, cum ar fi testoteron care interferează cu dezvoltarea foliculilor și opresc ovulația.

De ce ovarele polichistice determină creșterea în greutate?

Cum corpul tău are probleme în a folosi insulina, poate ca aceasta să se stocheze în sânge la fel ca și zahărul. Niveluri ridicate de insulină cresc producția de androgen (hormon masculin) ceea ce duce la creșteri în greutate în zona abdominală, deoarece acolo bărbații depozitează țesut adipos.
 
Corpul uman vine într-o mare varietate de forme, deci nu trebuie să simți că ai nevoie să slăbești decât pentru a fi sănătoasă și fericită. Scăderea în greutate pentru cei cu ovare polichistice este dificilă, dar are beneficii. Te va face să te simți mai bine, să amelioreze unele simptome și să-ți aducă viața înapoi la normal. Pentru început, mergi la un control medical pentru a pierde din greutate într-un mod sănătos și asistat.

Ce tratamente sunt disponibile pentru ovarele polichistice?

Din păcate nu există un tratament, deși simptomele pot fi gestionate.
 
Sunt tratamente disponibile pentru a rezolva probleme ca pilozitatea, menstruațiile neregulate și fertilitatea. Când acestea nu funcționează, o procedură numită laparoscopie ovariana se poate folosi pentru a distruge țesuturile care produc androgeni. Există și opțiunea unor modificări de stil de viață - scăderea în greutate și mâncatul sănătos pot ajuta. Cu tratament de fertilitate, majoritatea femeilor pot rămâne însărcinate.

Disclaimer medical

Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.



[Surse]

[1]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p mc/articles/PMC6266413/ 

[2]  A.M. Kabel Polycystic ovarian syndrome: insights into pathogenesis, diagnosis, prognosis, pharmacological and non-pharmacological treatment Pharmacol. Rep., 1 (103) (2016), pp. E1-E5

Descoperă mai multe