Imagine cu produse de înfrumusețare și lenjerie intimă de culoare albă pe un fundal roz - Libresse

Dacă ești la pubertate, probabil ai observat câteva modificări la corpul tău, cum ar fi creșterea sânilor și șoldurilor.

De asemenea, ai văzut câteva schimbări destul de mari în zona ta intimă. Aceasta este zona de piele care pornește chiar de sub buric până între coapse și are formă asemănătoare literei V.

În primul rând este posibil să ai acum păr pubian acolo – păr mai gros și mai aspru decât restul părului de pe corp. Și poate ai observat o cantitate mică de scurgere vaginală – un lichid transparent și mai gros cu un ușor miros. Nu te îngrijora, este ceva complet normal și fiecare fată trece prin asta. Și deși aceste schimbări pot părea ciudate, motivele pentru care apar sunt pozitive. Părul pubian reduce frecarea, astfel că pielea din zona intimă nu se irită, în timp ce secreția vaginală este modul prin care corpul tău menține colul uterin curat și vaginul umed, ceea ce ajută la prevenirea infecțiilor.

Un alt lucru la care trebuie să fii atentă este, bineînțeles, menstruația. Primele menstruații sunt adesea lejere, poate o mică cantitate de sânge, cunoscută sub denumirea de „pată” sau poate fi foarte închis la culoare, aproape maroniu. Acest lucru se poate întâmpla complet aleatoriu, astfel că nu vei avea o frecvență clară și previzibilă a ciclului menstrual de la început. Din nou, nu e niciun motiv de grijă, iar menstruațiile tale vor apărea în cele din urmă cu regularitate.

Faptul că ai păr pubian și secreție vaginală înseamnă că zona ta intimă va avea un miros mai puternic decât înainte, deoarece transpirația și bacteriile se pot acumula rapid într-o astfel de zonă umedă și caldă. Acest lucru înseamnă că este foarte important să menții o rutină de igienă. Fă duș în fiecare zi și poartă haine curate și lenjerie din bumbac „respirabil” și vei mirosi întotdeauna proaspăt și te vei simți confortabilă. Iar odată ce începe menstruația, schimbă absorbantul frecvent și folosește șervețele intime pentru a menține curățenia.

Vaginul se curăță singur, astfel că nu este nevoie să-l speli la interior (cunoscut sub denumirea de „duș vaginal”). De fapt, acest lucru poate duce la afecțiuni precum candidoză vaginală sau vaginita bacteriană, așa că trebuie evitat. De asemenea, poți constata că săpunurile, spuma de baie și gelurile de duș parfumate cauzează dureri vaginale, așa că folosește un săpun intim.

Pentru a menține curățenia și confortul, șterge-ți zona intimă după fiecare vizită la toaletă, apoi folosește hârtie igienică moale pentru a te usca. Menține părul pubian îngrijit sau epilat pentru a păstra zona intimă curată și a limita acumularea de transpirație și bacterii. Folosește un absorbant zilnic precum Libresse DailyFresh în fiecare zi, pentru a menține zona proaspătă și a-ți proteja lenjeria intimă.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe