O femeie folosește aplicația Periodical

Ai auzit de cuvântul ovulație dar nu știi sigur ce înseamnă? Nu te îngrijora – este doar o parte din ciclul tău menstrual.

În fiecare lună, modificările hormonale determină eliberarea unui ovul matur de către un ovar, care trece într-una dintre trompele uterine. Dacă în drumul său spre uter ovulul întâlnește un spermatozoid, acesta poate fi fertilizat și poți rămâne însărcinată. Însă dacă ovulul nu este fertilizat, acesta va ieși din corp împreună cu o cantitate de sânge și mucoasa uterină care s-a îngroșat pentru a se pregăti pentru ovulul fecundat. Această combinație de sânge și mucoasă reprezintă menstruația.

Diagrama ovarelor

Nu este întotdeauna ușor să intuiești când ești la ovulație, dar există câteva semne. Simptomele ovulației includ durere constantă în partea inferioară a abdomenului, cunoscută ca „mittelschmerz” (cuvânt din limba germană pentru sindromul intermenstrual sau durere moderată). Aceasta este o durere ușoară, dar dacă resimți o durere agonizantă sau care durează prea mult timp, ar putea fi altă cauză și trebuie să consulți medicul. De asemenea, în perioada ovulației, s-ar putea să resimți o durere slabă în zona spatelui sau o scădere bruscă a temperaturii corpului. S-ar putea să ai o secreție vaginală precum albușul de ou crud sau să observi că sânii tăi devin sensibili. S-ar putea să fii mai sensibilă la gusturi și mirosuri.

Când ovulează femeile? Acest lucru depinde de fiecare femeie. Ovulația poate avea loc undeva între ziua 11 și ziua 21 a ciclului tău menstrual. Acesta este momentul când corpul tău atinge maximum de fertilitate (există posibilitatea de a rămâne însărcinată). Simptomele postovulație, cunoscute ca „faza luteală”, includ o secreție vaginală mai groasă. Dacă nu ești însărcinată, menstruația ar trebui să apară la aproximativ 14 zile după ce are loc ovulația.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe