Imagine cu o femeie stând pe un pat, pe fundal turcoaz - Libresse

Este posibil să fi început deja să simți că corpul tău trece prin multe schimbări. Se numește pubertate.

Aceasta este perioada când corpul tău se schimbă dintr-un copil într-un adult. Una dintre cele mai mari schimbări pe care le vei întâmpina este menstruația, când vei începe să sângerezi. Dacă te îngrijorează acest lucru, amintește-ți că nu ești singura. Este ceva prin care trece fiecare fată. După câteva luni, suntem siguri că te vei obișnui cu menstruația. Dar până atunci, dorim să te ajutăm să te simți mai calmă și mai pregătită răspunzând la unele dintre cele mai frecvente întrebări.

Ce este menstruația?

Este acel lucru care se întâmplă când corpul tău este suficient de matur pentru a avea un copil. În fiecare lună, mucoasa uterină (uterul) se îngroașă și ovarele tale elimină un ovul. Dacă un spermatozoid fertilizează ovulul, țesutul rămâne la locul lui în uter pentru a ajuta sarcina. Dar dacă ovulul nu este fertilizat, corpul tău va elimina țesutul prin intermediul vaginului. Acel țesut este sângele pe care îl vezi, iar acest proces care se petrece lună de lună se numește menstruație.

Când vei avea prima menstruație?

Majoritatea fetelor încep să prezinte semnele primei menstruații și să aibă primele sângerări între 11 și 14 ani, dar se poate întâmpla oricând între 8 și 16 ani. Reține că fiecare fată este diferită, astfel că vârsta normală pentru prietenele tale s-ar putea să nu fie aceeași pentru tine. Vei avea menstruație până în jurul vârstei de 50 de ani, când vei experimenta un fenomen numit menopauză. Este momentul când nu vei mai avea menstruație și nu vei mai putea avea copii.

Care sunt semnele primei menstruații?

Mai ții minte acele schimbări despre care vorbeam? Dacă ai simțit că îți cresc sânii, dacă a început să-ți crească păr pubian și dacă ai observat o scurgere albă pe lenjeria intimă, nu va mai dura mult până când corpul tău va experimenta prima menstruație. Când apare menstruația este posibil să experimentezi și sindromul premenstrual (SPM). Acesta provoacă simptome precum durere menstruală (crampe abdominale), stări de indispoziție, balonare, durere de spate, creștere în greutate și acnee.

Cât durează prima menstruație?

Perioada medie a menstruației este de patru până la cinci zile, dar menstruația ta poate dura de la trei la opt zile. Așa cum am mai spus, fiecare fată este diferită. Menstruația face parte din ciclul tău menstrual, care începe în prima zi a sângerării și se termină cu o zi înainte de începerea următoarei menstruații. Ciclul menstrual obișnuit este de 28 de zile, dar poate fi mai scurt sau mai lung.

Ce cantitate de sânge se pierde în mod normal?

S-ar putea să ți se pară ca este destul de mult sânge, dar probabil nu sunt mai mult de două până la trei linguri. Este normal să ai un flux mai abundent în primele zile ale menstruației.

Continuă să te informezi