Woman lying on bed clutching stomach with PMS issues.

Să nu te simți prea în apele tale înaintea menstruației este un lucru destul de comun. În continuare, vei afla totul despre SPM (câteodată cunoscut și ca tensiune premenstruală sau TPM) - fie că vrei să afli cât durează sau cum poți ameliora simptomele premenstruale.

Știind ce este și cum să te descurci cu SPM te va ajuta să te confrunți mai bine cu schimbările hormonale din viața ta.

Deci ce înseamnă SPM?

Ei bine, SPM înseamnă doar sindrom premenstrual – sau cunoscut uneori ca tensiune premenstruală. Este cauzat de schimbările hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual. SPM acoperă o gamă întreagă de simptome și senzații pe care le poți avea. Iar ele pot fi ușoare sau, în unele cazuri, destul de severe. Acestea includ sâni dureroși, balonare și oboseală. Unele femei au și dureri de cap, probleme cu stomacul și insomnii. Emoțiile pot fi și ele afectate, deci te poți simți tristă, nervoasă sau chiar depresivă.
 
SPM poate fi frustrant mai ales dacă treci prin toate simptomele în același timp – te poate face să țipi și să te ascunzi sub plapumă până când se termină totul sau poți avea simptome doar din când în când. SPM este ceva ce multe femei experimentează de-a lungul ciclului menstrual și în perioade diferite ale vieții lor. Din fericire, miturile pe care le-ai auzit despre SPM nu sunt adevărate și iată cum le demontăm.

MITURI SPM

MIT 1 – TOATE FEMEILE SUFERĂ DE SPM ÎN FIECARE LUNĂ 

Fals. Unele femei au SPM sporadic. Unele au simptome ușoare. Iar unele nu au niciodată. Fiecare femeie este diferită.

MIT 2 – NU POȚI RĂMÂNE ÎNSĂRCINATĂ DACĂ EȘTI ÎNAINTEA MENSTRUAȚIEI 

Cu siguranță poți rămâne însărcinată înaintea menstruației. De altfel poți rămâne însărcinată oricând de-a lungul ciclului menstrual. 

MIT 3 - CIOCOLATA TE POATE AJUTA

Este posibil să poftești după ciocolată înaintea menstruației, dar aceasta va cauza fluctuații ale zahărului din sânge, ceea ce va însemna schimbări de dispoziție și mai serioase. Ar fi de dorit să o eviți (dacă poți!)

MIT 4 – NU POȚI FACE NIMIC ÎN PRIVINȚA ACESTUI ASPECT

Vești bune, poți! Poți lua ulei de primulă în cazul simptomelor ușoare sau poți vizita medicul în cazuri extreme, dar oricum, nu trebuie să suferi.

Cum poți ameliora simptomele premenstruale?

Sună rău, nu? Dar nu te speria. Sunt multe lucruri care pot ameliora simptomele premenstruale și care să te ajute ca acestea să nu îți mai stea în cale. Ele sunt de fapt simple schimbări în viața de zi cu zi care au un mare impact! Deși unele din ele necesită un pic de efort (cum ar fi să îi spui la revedere cafelei de dimineață), ia în considerare faptul că acestea sunt doar soluții pe care le poți testa pentru a vedea ce îți ameliorează simptomele.

Una dintre idei este aceea de a avea un jurnal în care să scrii ceea ce simți și gândești înaintea debutului menstruației. Poți nota și în telefonul tău. Notându-ți simptomele și tiparul lor poți deveni mai pregătită și poți cere ajutor.

Deși SPM poate apărea în anumite perioade ale ciclului menstrual, sunt anumite lucruri pe care le poți face pentru a le stopa de dinainte ca ele să apară. Exercițiul fizic constant și hrana sănătoasă te vor ajuta semnificativ, mai ales dacă incluzi carbohidrați integrali cum este pâinea din făină integrală sau terciul de ovăz. Unii experți recomandă reducerea cantității de sare și a cafeinei din dietă. Dacă totul eșuează, analgezicele fără rețetă vor rezolva durerile și disconfortul, deci fii sigură că le ai la îndemână pentru perioada premenstruală. Haide să aflăm mai multe lucruri despre cum poți combate simptomele SPM.

Cum să ameliorezi simptomele SPM?

ÎNCEARCĂ YOGA

Aceasta este o modalitate extraordinară de a combate schimbările de dispoziție asociate cu SPM. Masajul, tai chi și meditația sunt de asemenea de ajutor, deoarece te ajută să te relaxezi și să te simți mai puțin stresată.

NU MAI FUMA

Dacă fumezi, încearcă să te oprești. Lăsând la o parte aspectul legat de sănătate, studiile arată că femeile care fumează sunt mai predispuse să aibă simptome SPM moderate sau severe.

FĂ MIȘCARE

Exercițiile aerobice, mersul activ sau înotul au demonstrat că ajută la combaterea anxietății, a depresiei și indispoziției care sunt asociate cu SPM.

MÂNÂNCĂ SĂNĂTOS

Ești mai puțin vulnerabilă emoțiilor tale dacă vei consuma alimente sănătoase cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele - și mai puține alimente procesate cum sunt cele ce conțin sare, grăsimi și zahăr.

EVITĂ STIMULENTELE

S-ar putea să poftești după cafeină înaintea menstruației, dar este mai bine să renunți la cafea, ceai și ciocolată, căci acestea îți vor înrăutăți simptomele

SPM poate fi o mare bătaie de cap, dar sfaturile de mai sus te pot ajuta să reduci simptomele și să continui să trăiești fără disconfort. Iar dacă simptomele îți fac viața dificilă, discută cu medicul tău care va putea să își dea seama dacă suferi cumva de sindromul ovarelor polichistice și te va ajuta să te descurci mai bine cu ele.
 
Dacă vrei să afli mai multe, poți citi despre o formă severă de SPM, numită Tulburarea Dismorfică Premenstruală sau putem demonta mai multe mituri legate de menstruație.

Disclaimer medical

Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.



[Surse]

[1 & 2]  Informații preluate dintr-un studiu realizat de la cercetătorii Universității din California intitulat: The Association of Inflammation with Premenstrual Symptoms.

[1]  https://theperiodvitamin.com/pms-mood-swings.html 

[2]  http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/premenstrual-syndrome.html 

[3]  http://www.everydayhealth.com/pms-photos/10-healthy-ways-to-manage-pms.aspx#02

Continuă să te informezi