Imagine cu globule roșii pe un fundal roșu - Libresse

Dacă ai menstruații foarte abundente, cunoscute și sub denumirea de „menoragie”, este important să afli care este cauza, pentru sănătatea și bunăstarea ta.

În trecut, menoragia era considerată normală și ceva ce femeile trebuia să suporte. Totuși, cercetări recente sugerează că sângerările menstruale abundente sau prelungite pot fi un semn al unei boli de coagulare a sângelui, cum ar fi hemofilia [1].

Hemofilia este o boală genetică și înseamnă că sângele tău nu se coagulează cum trebuie. Este mai întâlnită la bărbați, dar anumite fete și femei au simptome ușoare de hemofilie, pentru că sunt purtătoare ale genei, dar nu sunt diagnosticate.

Dacă sângerările depășesc șapte zile la menstruație, ai cheaguri mari sau dacă ai un flux atât de abundent încât trebuie să schimbi constant absorbantul, este posibil să ai hemofilie. Ține minte însă că există și alte cauze potențiale ale menoragiei, precum un fibrom sau un dezechilibru hormonal, așa că este esențial să consulți medicul.

Alte simptome de hemofilie includ vânătăi dese, sângerări frecvente și prelungite din nas și sângerări excesive în urma tăieturilor, procedurilor dentare sau chirurgicale. De asemenea, poți avea dureri puternice la menstruație și ovulație dureroasă, adică durere în partea inferioară a abdomenului când unul dintre ovare eliberează un ovul, cu aproximativ 14 zile înainte de menstruație. Dacă ești afectată de oricare dintre acestea, este important să consulți medicul de familie pentru a afla dacă suferi de hemofilie sau de o altă boală de coagulare a sângelui.

Cel mai important lucru este să nu intri în panică. Dacă ai hemofilie nu înseamnă că nu poți duce o viață normală sau că nu poți continua să faci ce îți place. Dar este esențial să beneficiezi de asistență medicală, întrucât dacă afecțiunea nu este tratată, pot exista repercusiuni grave asupra sănătății. O boală de coagulare a sângelui nediagnosticată poate avea drept rezultat anemie – carență de fier – ca urmare a cantității de sânge pierdute în timpul menstruației. De asemenea, poate cauza probleme în timpul procedurilor medicale și dentare. Așa că nu mai aștepta – află dacă există o problemă. Dacă obții un diagnostic oficial și asistență, poți reveni la viața ta fără a-ți mai face griji. Așadar, dacă ai orice îndoieli, consultă un medic.

[Surse]

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe