Imagine cu tampoane pe fundal portocaliu - Libresse

Probabil ai auzit de o afecțiune denumită sindrom de șoc toxic (TSS).

Poate fi fatală, așa că chiar merită să știi tot ce e de știut. TSS este o infecție bacteriană rară, dar cu potențial letal, ce poate afecta grav pielea și organele dacă este lăsată netratată. Deși oricine poate dezvolta TSS – și bărbații și copiii pot contracta boala – aproximativ 50% dintre cazuri apar la femei care sunt la menstruație.

Sindromul de șoc toxic este asociat adesea cu folosirea de tampoane, în special a celor „super-absorbante” [1]. Dar poate afecta și femei care folosesc o diafragmă contraceptivă sau femei care au născut.

Vestea bună este că dacă sindromul de șoc toxic este diagnosticat și tratat din timp cu antibiotice, sunt șanse bune de recuperare. (Deși afecțiunea poate reapărea odată ce ai avut-o.)

Este destul de important pentru siguranța și bunăstarea ta să recunoști simptomele sindromului de șoc toxic, mai ales că nu există o analiză unică special pentru această afecțiune. Semnele includ febră mare (mai mult de 38,9°C), dureri de cap, amețeală și o iritație ca de la arsuri de soare pe tot corpul. Alte indicii la care să fii atentă sunt vomă și/sau diaree, dureri de mușchi sau slăbiciune, ochi, gât și vagin de culoare roșu aprins și confuzie și dezorientare [2].

Dacă ești la menstruație și ai unul din aceste multe simptome în timp ce folosești un tampon, scoate-l imediat și consultă un medic. Și nu uita că poți suferi de această boală chiar dacă nu folosești tampoane, așa că ia măsuri rapid dacă începi să te simți rău.

Există diferite teorii legate de asocierea TSS cu folosirea tampoanelor; dacă este lăsat prea mult în vagin, un tampon poate deveni un teren fertil pentru bacterii, în timp ce folosirea tampoanelor super-absorbante poate cauza leziuni pe vagin, favorizând intrarea bacteriilor în sânge.

Indiferent de cauză, este foarte important să ții minte să scoți tamponul când se termină menstruația și să îl schimbi imediat după ce înoți, întrucât poate absorbi bacterii din apă. Și folosește tampoanele cu marimea cea mai eficientă pentru tine. Folosirea de tampoane care sunt prea groase pentru a fi introduse confortabil în vagin poate cauza leziuni interne.

Dacă crezi că este posibil să ai sindrom de șoc toxic, sună imediat medicul, întrucât este important să primești rapid tratament. În general nu trebuie să trăiești cu teamă – informează-te și asigură-te că știi la ce să fii atentă.

Declinarea responsabilității medicale

Informațiile medicale din acest articol sunt oferite doar ca resursă de informare și nu sunt menite a fi folosite în scopuri de diagnoză sau tratament. Te rugăm să consulți medicul de familie pentru sfaturi în legătură cu o afecțiune medicală specifică.

[Surse]

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe