Fotografie cu o mamă ce îi zâmbește bebelușului ei - Libresse

După ce naști trebuie să aștepți cel puțin șase săptămâni înainte de a folosi un tampon, în caz contrar există riscul de infecție.

Sângerarea inițială după naștere se numește lohie și trebuie să folosești absorbante postnatale. Așteaptă până faci consultul postnatal la aproximativ șase săptămâni înainte de a folosi tampoane și folosește-le doar dacă medicul tău îți spune că este în regulă.

În privința momentului în care vor reveni menstruațiile după ce naști, acesta poate varia de la femeie la femeie, în funcție de modul de hrănire a bebelușului, la sân sau cu biberonul. Dacă alăptezi va dura mai mult, datorită hormonilor de producere a laptelui care mențin nivelurile de progesteron și estrogen scăzute – iar aceștia influențează ovulația și menstruația. Odată ce revine menstruația, poate dura foarte mult până să devină regulată. Din nou, va dura mai mult dacă alăptezi.

Când menstruațiile revin la normal, este de înțeles să dorești sa revii la utilizarea tampoanelor, dacă ești obișnuită cu ele. După naștere poți constata că ai nevoie de un tampon mai mare dacă ai născut natural. Acest lucru se întâmplă deoarece vaginul va fi mai larg, cel puțin timp ce câteva luni și este posibil să ai probleme în a păstra un tampon înăuntru. Dacă este cazul tău, încearcă următoarea mărime superioară celei pe care o folosești în mod obișnuit. Continuă să experimentezi până găsești mărimea și nivelul de absorbție care funcționează cel mai bine pentru tine. Reține că în mod ideal, tampoanele trebuie schimbate la circa patru ore.

Illustration of a woman doing pelvic floor exercises on a blue background - Libresse

Dacă în mod normal folosești cel mai mare nivel de absorbție și constați că aceste tampoane nu rămân fixate înăuntru, este posibil să fie necesar să aștepți până când planșeul pelvin se întărește suficient înainte de a începe să folosești din nou tampoane. Întreabă-ți medicul despre exercițiile pentru planșeul pelvin pentru a-ți întări mușchii vaginului.

Când începi să folosești tampoane după ce naști, poți constata că ai nevoie de protecție suplimentară o perioadă, așa că folosește și un absorbant menstrual sau absorbant zilnic pe lângă tampon, pentru a-ți proteja hainele împotriva scurgerilor.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe