Femeia naște, leagănă copilul nou-născut după nașterea în apă

Nașterea - la ce te poți aștepta (cu adevărat)?

Să înțeleg că vei naște în curând

A deveni părinte este o experiență cu adevărat specială, plină de emoție și fericire. Dar poate fi, de asemenea, stresantă și înfricoșătoare - mai ales dacă ești cea care poartă copilul în pântec.

Corpul tău se schimbă. Emoțiile tale fluctuează - ceea ce este de înțeles, deoarece te pregătești pentru travaliu în timpul unei pandemii globale. Toate acestea (și multe altele!), în timp ce știi sigur că viața ta este pe cale să se schimbe pentru totdeauna. Este normal să fii speriată.

Chiar și cu măsuri de distanțare socială care oferă propriul set de provocări, poți avea totuși o experiență de naștere complet pozitivă. La urma urmei, încă deții controlul asupra alegerilor pe care le faci.


Din fericire, nu ești singura. Toate cele care trec prin sarcină și travaliu vor experimenta multe din aceste schimbări și emoții.

Corpul tău se schimbă în timpul sarcinii 

Schimbările evidente ale corpului tău în timpul sarcinii sunt greu de ratat. Dar se întâmplă multe și în spatele scenei. Din momentul în care  concepeți, pântecele, vaginul și vulva încep să se pregătească pentru nașterea copilului.

Multe femei constată că labiile lor își schimbă culoarea și mărimea în timpul sarcinii. Altele experimentează modificări la dimensiunea vaginului lor. Acesta este doar modul tău de a te pregăti pentru travaliu; totul este natural și normal.

Dacă sfârșești prin a naște vaginal, ar putea exista și alte modificări. Corpurile femeilor sunt concepute pentru naștere, iar vaginul este construit pentru a se întinde, dar unele rupturi în timpul travaliului sunt încă foarte frecvente. După cum a spus o mamă în cadrul proiectului nostru #povestiledinnoi, „Este ca o grădină pașnică, plină de flori frumoase, care se schimbă brusc pentru totdeauna”. Dacă ai o lacrimă perineală - sau o epiziotomie (atunci când se face o tăietură pentru a ajuta la limitarea daunelor provocate de ruperea naturală) - este posibil să ai nevoie de cusături, care pot schimba felul în care arată vulva și modul în care experimentezi sexul.  


Durerea sau senzația de uscăciune sunt frecvente, dar din fericire, acest lucru se îmbunătățește în timp și cu lubrifianți. Multe femei se confruntă, de asemenea, cu o slăbire a podelei pelviene, ceea ce poate afecta continența. De fapt, o naștere vaginală dublează sau triplează șansa de a experimenta o incontinență în situații de stres [1].

Femeie care ține un nou-născut

Fii amabil cu corpul tău postpartum.

Societatea exercită o mulțime de presiuni asupra femeilor pentru a reveni imediat după naștere. După cum ne-a spus o femeie, „am fost înconjurată de sfaturi de dietă și sfaturi de antrenament, m-am simțit ca și cum aș avea toate aceste așteptări pentru corpul meu”.


Însă, așa cum vă va spune orice nou părinte, „revenirea” este o așteptare ridicolă. Corpul tău a făcut o treabă incredibilă de a-ți transporta și a naște copilul și acum are nevoie de timp pentru a se vindeca. 

După sarcină am avut stomacul proeminent - cineva m-a întrebat de fapt dacă sunt însărcinată, ceea ce în mod evident era supărător.

În timp, corpul tău se va reface și se va schimba din nou. Nu înapoi la exact cum era înainte de copil, ci la un nou-normal pentru tine. Aceasta ar putea însemna că vulva ta va arată diferit. Sau că vaginul tău se va simți altfel. Sau altceva în întregime. Toate aceste schimbări fac parte din naștere, care, la urma urmei, poate schimba și cine ești și cum vezi lumea la cel mai profund nivel. 

Așa că, deși s-ar putea să te simți presată să privești această perioadă într-un anumit mod după naștere, nu uita că ai făcut un copil. Acesta este momentul tău pentru a te îngriji și a-ți hrăni corpul, îmbrățișând toate schimbările care sunt rezultatul micii vieți pe care ai creat-o. 

După cum ne-a spus o mamă, „A fi mamă este un lucru frumos, nu ar trebui să privim vergeturile noastre ca pe ceva ce ne-a rămas, ci ceva pe care l-am câștigat”.

Nu puteam să o spunem mai bine! 

Dacă ai o poveste despre naștere pe care dorești să o împărtășești, ajută-ne să rupem stigmatul în jurul nașterii, împărtășind experiența ta, folosind #povestiledinnoi.

[Surse]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472678/

Trei produse Libresse cu umbre pe un fundal albastru - Libresse

Simte-te încrezătoare în orice situație cu absorbantele zilnice Libresse!