Woman lying in bed wearing a shirt and lace pants that show her liner on

Deși pare îngrijorător, scurgerile vaginale maronii nu sunt o problemă majoră.

Uneori menstruația ta poate lăsa câteva urme de sânge în urmă pe care scurgerile zilnice le vor elimina. Poate fi îngrijorător dacă nu știi despre ce este vorba, dar este vorba doar despre mucus vaginal combinat cu sânge din menstruațiile trecute. Din moment ce a stat o vreme, a primit această culoare maronie. Dacă nu are un miros puternic sau neplăcut, nu ai de ce să îți faci griji.

Când e cel mai probabil să remarc scurgeri maronii?

Poți vedea asta la orice vârstă și în orice moment din ciclul menstrual. Este mai frecvent dacă iei pastile anticoncepționale, ești însărcinată sau activă sexual. Chiar dacă niciuna din condițiile acestea nu sunt relevante pentru tine, cu siguranță vei remarca scurgeri maronii la un moment dat, deci nu te alarma!

Este scurgerea maronie frecventă după menstruație?

Scurgerile maronii sau spotting apar frecvent după menstruație. Durează aproximativ 2 zile, dar pot apărea oricând și pot dura mai mult sau mai puțin. Consistența poate fi groasă și închisă la culoare, până la subțire și transparentă, ceea ce ar putea fi un pic șocant! Toate acestea sunt perfect normale și sunt reziduuri de sânge vechi care nu au părăsit uterul la menstruația trecută. Pentru mai multe informații, poți citi articolul nostru despre scurgerile intra-menstruale pentru a te simți mai împăcată.

Este posibil ca scurgerile maronii să apară și din alte cauze?

Culoarea scurgerilor poate fi asociată cu mai mulți factori. Deși este complet normală, scurgerea maronie (cu condiția să nu fie asociată cu alte simptome și să nu dureze mai multe de 3 zile) este rareori o manifestare a unei condiții alarmante sau îngrijorătoare. Dacă ești preocupată, vorbește cu un medic sau chiar cu mama ta, o altă femeie de încredere sau o prietenă. Vei realiza că toată lumea trece prin asta la un moment dat!
 
Iată câteva motive pentru care s-ar putea să remarci scurgeri maronii
 
 

Sindromul ovarelor polichistice:

Acesta este un sindrom foarte comun care afectează funcția ovariană. Are multe simptome vizibile, unul dintre ele fiind scurgerea ovariană. Aceasta, însoțită de menstruații imprevizibile și neregulate, păr în exces sau acnee, poate semnala necesitatea unui control de specialitate.

 

Contracepție hormonală:

Atunci când iei pastile anti-concepționale bazate pe hormoni, folosești un implant contraceptiv sau un sterilet, corpul tău trece printr-un proces de obișnuire cu nivelul de hormoni eliberat de acestea. Când schimbi sau începi metoda contraceptivă, vei remarca o scurgere maronie pentru o scurtă perioadă de timp. Nu te îngrijora deoarece este doar un proces de adapatare.
 

Peri-menopauză:

Aceasta se referă la procesul natural al corpului de a trece către menopauză. Simptomele asociate încep cu câteva luni sau chiar ani înainte ca menstruația ta să se oprească cu totul și pot continua încă patru ani după[1]. În tot acest timp, s-ar putea să fie modificări legate de consistența, culoarea și textura scurgerilor tale pe măsură ce menstruațiile devin mai neregulate pentru a se opri în final. Dacă crezi că treci prin asta, avem un articol legat de peri-menopauză care te poate ajuta să înțelegi simptomele.

 

Sarcina:

În timpul sarcinii, sunt diferite motive pentru scurgeri maronii – unul fiind sângerarea de implantare. Aceasta poate avea loc în primele 4 săptămâni de la concepție și se întâmplă atunci când embrionul se atașează de uter cauzând mici rupturi ale vaselor de sânge. Femeile remarcă acest fapt la 7 – 10 zile de concepție și este unul dintre primele semne ale sarcinii. 
 
Deși pare alarmant, de cele mai multe ori scurgerea maronie nu este un motiv de îngrijorare în timpul sarcinii. Dacă ești însă preocupată, te rugăm să contactezi medicul.
 
 

Boli cu transmitere sexuală:

Scurgerea maronie de dinaintea menstruației, împreună cu alte simptome, poate fi un semnal pentru o boală cu transmitere sexuală cum este chlamydia sau gonoreea. Dacă simți și usturime la urinare, un miros puternic și durere în timpul actului sexual, fă-ți o programare la medic. Folosește mereu protecția cu partenerul tău.
 
Chiar dacă scurgerea maronie poate apărea în orice moment nu trebuie să te îngrijorezi prea mult. Este normal ca scurgerile vaginale să își schimbe culoarea și consistența, iar nicio zi nu va fi ca alta! Dacă te preocupă oricare dintre condițiile prezentate mai sus, discută mai multe cu medicul tău.

Disclaimer medical

Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.[Surse]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe