Girl in pink dress sat on the toilet having a period poop

Ai remarcat că este ceva neobișnuit cu scaunul tău când ești în perioada aceea a lunii? Ei bine, nu ești singură.

Este normal să remarci o schimbare în consistență, frecvență și miros sau să suferi de așa-zisa constipație menstruală. Află de ce se întâmplă și ce poți face.

De ce scaunul tău este afectat de menstruație?

De-a lungul ciclului menstrual, numărul de hormoni din corp variază. Înainte ca menstruația ta să înceapă, nivelurile de progesteron sunt ridicate pentru a te pregăti de o posibilă sarcină. Apoi în timpul menstruației, corpul tău reduce nivelul de prostaglandină și îl scade pe cel de progesteron. Prostaglandinele ajută mușchii uterini să se contracte pentru a elimina țesutul.

Deci unde intră scaunul în această ecuație? Ei bine, atât progesteronul cât și prostaglandinele îl pot afecta. În timp ce prostaglandinele vizează uterul, dacă corpul tău produce mai multe decât are nevoie, pot intra în sânge și avea același efect asupra altor mușchi, incluzând aici intestinele și alte organe digestive – ceea ce duce la mai multe vizite la toaletă. Niveluri scăzute de progesteron de asemenea pot determina mai multe scaune sau chiar diaree.

De ce mă constip înaintea menstruației?

O altă trăsătură a progesteronului este că poate avea un efect de constipație asupra corpului. Pe măsură ce se acumulează în corp, sistemul tău digestiv poate încetini. De aceea poți suferi de constipație chiar în zilele de dinaintea menstruației - s-ar putea să te doară stomacul, iar scaunele să fie mai rare și să arate ca mici bucățele sau ca un cârnat. Dacă mânânci mâncăruri grase sau cu mai puține fibre cauzate de poftele pre-menstruale de asemenea s-ar putea să fii afectată.
 
Unele condiții medicale cum sunt Sindromul Intestinului Iritabil, endometrioza sau chiar o menstruație dureroasă pot favoriza apariția constipației. În plus, este normal să remarci și balonarea și creșterea în greutate în timpul menstruației.

De ce scaunele în timpul menstruației miros urât?

Un alt efect al SPM este că s-ar putea să consumi anumite alimente … interesante. Progesteronul te poate împinge să poftești mâncăruri neobișnuite sau să mănânci compulsiv. Această schimbare în dietă poate duce la un miros deosebit al scaunului și, desigur, la temuta flatulență menstruală.
 
Ca să contracarezi mirosul, ai putea să limitezi cantitatea de mâncare și mai ales să eviți zahărul rafinat și felurile procesate. Cu toate astea, dacă vrei să mănânci toată ciocolata din lume atunci nu lăsa pe nimeni să te oprească!
 
O altă explicație este aceea că este normal ca și sângele menstrual să miroasă, care poate contribui la mirosul ciudat. Alte persoane nu îl pot simți și este doar semnul unui vagin sănătos, așa că nu este cazul să te rușinezi. Vaginul și mirosul lui sunt diferite de la persoană la persoană - așa cum hainele tale miros diferit de cele ale prietenei tale din cauza combinației de detergent cu parfum pe care le folosiți! Daca ești un pic nesigură, te poți folosi mai confortabil dacă folosești un absorbant zilnic ca Ultra Normal Deo Fresh care are o aromă subtilă.

Ce poți face pentru a îmbunătăți scaunele menstruale?

Dacă suferi de diaree (ceea ce înseamnă că scaunele tale sunt nelegate sau apoase) poți lua un anti-inflamator non-steroidian ca ibuprofenul care oprește producția de prostaglandină și oprește diareea.1] Va ajuta de asemenea cu durerile menstruale reducând din crampe. Pentru a te ajuta cu constipația, încearcă să mănânci mai multe feluri de mâncare nutritivă care conține fibre. Poți alege o salată cu fructe de pădure, garnisită cu nuci și semințe, sau o felie de pâine integrală cu ce îți place cel mai mult să pui pe ea.
 
Dacă ai dureri severe, este cel mai bine să vorbești cu un doctor deoarece anumite condiții ca endometrioza sau sindromul intestinului iritabil se activează în timpul menstruației.
 
Scaunul și constipația pot fi deranjante, dar știind că multe femei trec prin asta te poate ajuta pe măsură ce devii din ce în ce mai informată asupra menstruației tale.
 
 

Continuă să te informezi