Imagine ce ilustrează endometrioza cu alb pe un fundal albastru - Libresse

Poate ai auzit de ea, dar ce este mai exact endometrioza?

Endometrul este un alt cuvânt pentru țesutul uterin care este eliminat lună de lună în timpul menstruației. Endometrioza este situația în care un țesut similar cu cel din uter începe să crească în alte părți ale corpului. Corpul va încerca să îl elimine, dar pentru că nu are cum cauzează dureri serioase.
 
Femeile descriu durerile ca “un demon ce încearcă să iasă din pelvis” și ”ca un elefant pe tocuri ce umblă prin uterul meu”.
 
Țesutul crește pe ovare, trompele uterine, în interiorul abdomenului și chiar în intestinul gros sau vezica urinară[1].
 
Cu toate acestea efectele nu sunt doar fizice. O femeie ne-a spus că Pe mine, endometrioza m-a afectat mental și emoțional. Acest fapt este cu atât mai dificil în actuala situație globală, care a determinat limitarea accesului la tratament.

Ce cauzează endometrioza?

Genetica și anumite toxine din mediu[2] sunt posibilele cauze. Sunt și chestiuni care favorizează, cum ar fi un istoric de infecții pelviene sau ceva ce se numește menstruație retrogradă. Aceasta reprezintă o condiție în care sângele se întoarce în vagin, mai degrabă decât să fie eliminat. Practic trece prin trompele uterine înapoi în cavitatea pelviană. Acest sânge conține celule endometriale care apoi se atașează pereților pelvisului sau pe alte organe, unde continuă să se îngroașe și să sângereze la fiecare menstruație.

Semnele și simptomele endometriozei

Acestea sunt variate – unele femei sunt afectate major, altele au simptome ușoare sau deloc. Simptomele variază de la oboseală extremă la infecții frecvente cu candida la infertilitate. Poți afla mai multe din articolul nostru despre cum fertilitatea poate fi afectată de endometrioză.


Menstruația ta și endometrioza


Când te afli la menstruație, corpul tău îi va spune țesutului endometrial să fie eliminat. Dacă ai endometrioză, țesutul care nu face parte din uter nu are unde să se ducă (spre deosebite de țesutul menstrual care este eliminat prin vagin). Acest fapt duce la menstruații neregulate și abundente plus inflamații și dureri extreme în zona abdominală si a pelvisului. În cazuri extreme, duce la răni și chisturi.


Durerea asociată endometriozei


Un alt simptom al endometriozei este durerea. Poate fi localizată în abdomenul inferior care se intensifică la menstruație sau în timpul sexului, dureri menstruale intense care te împiedică să faci activitățile zilnice, inclusiv să urinezi în timpul menstruației. Îți poate fi și greață sau să suferi de constipație, diaree sau sânge în urină. Toate acestea pot fi înfricoșătoare, dar este un mod al corpului tău de a-ți spune că are nevoie de atenția ta.

Simțeam că înnebunesc. Mă întrebam cum era posibil să îmi fie rău tot timpul, iar toate să se întâmple în același timp.

Cum se tratează endometrioza?

Deși este o condiție cronică (ceea ce înseamnă că durează mult) sunt modalități de a o ține sub control. Anti-inflamatoare fără rețetă, ca ibuprofenul, sunt folosite frecvent pentru a ameliora durerea. Pilula contraceptivă combinată poate și ea ajuta, oprind eliberarea de ovule și făcând menstruația mai ușoară și mai puțin dureroasă.
 
Există și tratamente chirurgicale, chirurgia laparoscopică îmbunătățind simptomele și fertilitatea[1],, iar unele femei luând chiar decizia de a avea o histerectomie, adică înlăturarea completă a uterului[1],.

Diagnosticarea cu endometrioză

Endometrioza poate avea diferite simptome și pot fi nevoie de ani pentru a fi diagnosticată - aproximativ 7 ani și jumătate! [4] Unele femei au simptome dificil de suportat și care le împiedică să aibă o viață normală. De aceea, pentru unele un diagnostic este un motiv de relaxare. Cum a zis cineva “Am avut în final un nume pentru durerile mele. Un nume pentru durerile cumplite de fiecare lună.”
 
Singura metodă de a diagnostica endometrioza este printr-o investigație laparoscopică a pelvisului. Dar înainte de asta, vei avea examinări externe, interne, teste de sânge - sau o combinație.

Să ceri ajutor pentru endometrioză

Deși femeile de pretutindeni sunt afectate, multe nu primesc ajutorul potrivit. Este pentru că de multe ori boala nu este diagnosticată sau este catalogată ca dureri menstruale severe. Astfel, multe femei se simt ignorate, iar durerea lor nu este luată în seamă. Astfel vei simși că ești singură și izolată.
 
Dar cu peste 176 de milioane de femei afectate (una din 10), sigur nu ești singură[4].
 
Cere-le ajutor prietenilor sau familiei, deși pare ciudat. Să vorbești despre asta te va ajuta, și s-ar putea să întâlnești oameni afectați de endometrioză ca și tine. Nu numai că vor ști prin ce treci, dar te vor îndruma către un doctor.
 
Dacă recunoști simptomele și suspectezi că ai putea avea endometrioză, fă-ți o progamare la medicul de familie sau ginecolog pentru a afla mai multe. Vor găsi modalități pentru a-ți ameliora durerea și te a ajuta să faci față simptomelor.
 
E de înțeles că în circumstanțele actuale timpul de așteptare pentru programări s-a prelungit, dar poși oricând apela la o consultație online.
 
Poți citi despre endometrioză și pe site-ul NHS sau afla mai multe pe Endometriosis UK

[Surse]

Continuă să te informezi