Ce este endometrioza?

Poate ai auzit de ea, dar ce este mai exact endometrioza?
Ce cauzează endometrioza?
Genetica și anumite toxine din mediu[2] sunt posibilele cauze. Sunt și chestiuni care favorizează, cum ar fi un istoric de infecții pelviene sau ceva ce se numește menstruație retrogradă. Aceasta reprezintă o condiție în care sângele se întoarce în vagin, mai degrabă decât să fie eliminat. Practic trece prin trompele uterine înapoi în cavitatea pelviană. Acest sânge conține celule endometriale care apoi se atașează pereților pelvisului sau pe alte organe, unde continuă să se îngroașe și să sângereze la fiecare menstruație.
Semnele și simptomele endometriozei
Acestea sunt variate – unele femei sunt afectate major, altele au simptome ușoare sau deloc. Simptomele variază de la oboseală extremă la infecții frecvente cu candida la infertilitate. Poți afla mai multe din articolul nostru despre cum fertilitatea poate fi afectată de endometrioză.
Menstruația ta și endometrioza
Când te afli la menstruație, corpul tău îi va spune țesutului endometrial să fie eliminat. Dacă ai endometrioză, țesutul care nu face parte din uter nu are unde să se ducă (spre deosebite de țesutul menstrual care este eliminat prin vagin). Acest fapt duce la menstruații neregulate și abundente plus inflamații și dureri extreme în zona abdominală si a pelvisului. În cazuri extreme, duce la răni și chisturi.
Durerea asociată endometriozei
Un alt simptom al endometriozei este durerea. Poate fi localizată în abdomenul inferior care se intensifică la menstruație sau în timpul sexului, dureri menstruale intense care te împiedică să faci activitățile zilnice, inclusiv să urinezi în timpul menstruației. Îți poate fi și greață sau să suferi de constipație, diaree sau sânge în urină. Toate acestea pot fi înfricoșătoare, dar este un mod al corpului tău de a-ți spune că are nevoie de atenția ta.
Simțeam că înnebunesc. Mă întrebam cum era posibil să îmi fie rău tot timpul, iar toate să se întâmple în același timp.