Celule ale bacteriilor care cauzează vaginită bacteriană și levuri care cauzează dezvoltarea candidozei.

Este vaginită bacteriană sau candidoză? Un ghid util pentru infecții vaginale. Ți-ai văzut uneori de treburile zilnice și ai simțit că ceva nu este în regulă? Poate ai remarcat că secreția ta vaginală are o culoare sau un miros ciudat și ai simțit că trebuie să te scarpini în zona vulvară. Poate fi din cauza vaginitei bacteriene (VB) sau a candidozei. Dar care este diferența?

Vaginul nostru este o parte unică și extraordinară a corpurilor noastre. Este un centru de comandă unde un întreg ecosistem de bacterii, levuri și alte microorganisme trăiesc împreună în armonie … sau cel puțin în cea mai mare parte a timpului! Iar această armonie joacă un rol important în sănătatea zonei noastre intime. 

De obicei, această armonie se păstrează fără ca noi să intervenim. Bacteriile vaginale prietenoase numite lactobacili produc acid lactic ceea ce fac ca pH-ul vaginului să fie neprietenos pentru bacteriile rele, protejându-ne de infecții neplăcute. Cu toate acestea, nivelul de bacterii bune poate scădea, permițându-le celor rele să crească peste măsură. Acest fapt ne crește riscul de a dezvolta condiții precum vaginita bacteriană (VB) sau candidoză.

Deși sună alarmant, sunt două condiții comune și tratabile - așa că nu te panica! Cunoscând diferențele dintre ele, îți poți da seama care este problema și cum îți poți restabili echilibrul vaginal (și opri acea mâncărime deranjantă!)

Să vorbim despre vaginita bacteriană

VB este o infecție a vaginului cauzată de o creștere a bacteriilor rele. Este una dintre cele mai frecvente infecții vaginale. De fapt, 1 din 3 femei o va avea la un moment dat în viață. Oricine care deține un vagin are un risc de a avea VB, dar mai ales femeile ce au între 15 și 44 de ani.

De obicei, VB este o problemă minoră care trece de la sine. Și deși condiția nu este serioasă, sunt cazuri când necesită un tratament de susținere.

Schimbările legate de corpurile noastre ne pot face anxioase, mai ales când vine vorba despre Zona-V (aceasta înseamnă tot ce ține de vagin, vulvă și zona în formă de V pe care o poți vedea). Dar reține că atunci când ți se întâmplă un astfel de lucru este ok să ceri ajutor – nu este nimic rușinos la corpul tău! Cu ajutorul medicilor și a celor dragi, vei scăpa de aceste condiții cât se poate de repede.

Care sunt simptomele și semnele VB?

În cele mai multe cazuri, femeile cu VB nu au niciun simptom. Chiar dacă o ai, s-ar putea să nu o remarci de la început. Cu toate acestea, primul semnal ar fi schimbarea secreției vaginale. Dacă este apoasă, albă sau gri cu un miros puternic și ciudat care ar putea fi descris ca similar cu cel de pește, există o șansă să fie vaginită bacteriană. De obicei, această condiție nu cauzează mâncărime sau jenă, deci dacă experimentezi toate acestea ar fi bine să fii văzută de un doctor pentru a investiga cauzele și tratamentul.

Care sunt cauzele vaginitei bacteriene?

După cum știm, vaginul nostru este gazdă pentru multe bacterii bune, prietenoase. Cu toate acestea, când au condițiile propice, bacteriile rele pot crește și crea un dezechilibru care cauzează infecții de tipul vaginitei bacteriene. Deci, ce determină aceste bacterii rele să crească peste măsură?

Sexul neprotejat

Deși VB nu se transmite de la persoană la persoană, sexul neprotejat poate crește riscul infecției. În unele cazuri, când sperma este implicată în sex, poate influența pH-ul natural al vaginului din cauza alcalinității sale. Cu toate acestea, dacă sperma nu este implicată, este o idee bună să te protejezi pentru o viață sexuală sigură.

Vestea bună este că poți folosi protecție de tipul prezervativului sau a diafragmei pentru a te proteja pe tine și partenerul tău, nu numai de vaginita bacteriană, dar și de alte boli cu transmitere sexuală (BTS).

Curățarea vaginului

În timp ce să îți speli vulva (părțile externe ale Zonei-V) este o idee bună, curățarea vaginului în interior nu este, deoarece poate strica echilibrul pH-ului vaginal. Acest spălat intern poate avea efectul nedorit și produce bacterii urât mirositoare care duc la infecții vaginale ca VB.

Ține minte că vaginul nu trebuie să miroasă ca un trandafir sau un potpourri, fiecare are mirosul său unic care este perfect normal. Nu numai asta, dar este perfect capabil să se mențină singur sănătos. Deci, cel mai bun lucru este să îți lași vaginul să se ocupe de el însuși. Îl poți ajuta totuși, purtând lenjerie curată fabricată din materiale respirabile ca bumbacul și evitând produse parfumate ca deodorantul sau parfumurile în zona intimă.

Folosirea aceluiași produs de menstruație timp îndelungat

Să ții cont de când ți-ai schimbat ultima dată absorbantul sau tamponul poate fi enervant sau dificil, dar merită. Sângele menstrual are un pH ușor alcalin și folosirea aceluiași produs timp îndelungat poate fi mediul perfect pentru bacteriile rele.

Pentru a nu deranja pH-ul vaginal, schimbă-ți produsele de menstruație la fiecare 4 ore. Ești ocupată? Îți poți pune un reminder pe telefon pentru a-ți aminti să îți schimbi tamponul sau absorbantul.

Tratament – Cum să scapi de VB?

Dacă crezi că ai vaginită bacteriană, încearcă să nu îți faci griji. Deși poate fi deranjant, este ușor de rezolvat. Tratamentul cel mai folosit sunt antibioticele prescrise de medic – le poți lua pe cale orală ca tablete sau le poți aplica direct ca pe un gel în interiorul vaginului.

Deși este ciudat să deschizi subiecte legate de probleme intime, să vorbești cu medicul este o idee bună, pentru că te poate liniști sau îți poate recomanda cel mai bun tratament.

Poți face tratament pentru VB în timpul sarcinii?

Da, cum să nu! Dacă remarci o secreție vaginală în timpul sarcinii pe care o suspectezi că ar fi VB, vorbește cu medicul sau moașa, pentru că este ușor de tratat în orice trimestru. Totul va reveni la normal cât se poate de repede ca tu să te poți concentra pe bebeluș și nu pe o vaginită bacteriană enervantă. 

Poți face sex dacă ești sub tratament pentru VB? 

Poți face sex dacă tu și partenerul vă simțiți confortabil în această privință. Cu toate acestea, nu uita că unele geluri sau creme vaginale pot deteriora latexul prezevativelor, deci nu te vor proteja eficient împotriva sarcinilor sau a bolilor transmisibile.

Poți face tratament în timpul menstruației?

Nu-ți face griji, poți lua medicamentele prescrise chiar dacă ești în timpul menstruației. Dacă nu ești sigură ce ar trebui să faci în timpul menstruației este o bună idee să vorbești cu un medic.

Cum să tratezi un caz recurent de VB?

Deși este frustrant, este comun ca VB să revină. De fapt, aproximativ jumătate din femei vor avea din nou la un an de la tratament, iar unele îl vor avea din nou după doar trei luni.

Dacă vaginita revine, va fi necesar un tratament personalizat, deci nu ezita să contactezi medicul.

Să te simți jenată sau preocupată când se întâmplă acest lucru este normal - să vorbești cu cei dragi, prieteni sau familie, te ajută să te mai eliberezi de probleme. Și cine știe? Poate vei descoperi multe femei care au experimentat aceleași lucruri și te pot ajuta.

Vulvă roșie, dureroasă sau care te mănâncă - poate fi candidoză?

Ai o senzație de mâncărime sau usturime în zona vulvei și nu te poți gândi decât cum să te scarpini? Ai o secreție ciudată, cremoasă din vagin? Problema poate fi candida. Dar nu ești singură. Aproximativ 75% dintre femei o vor avea de-a lungul vieții, ceea ce înseamnă 3 din 4 femei! 

Candidoza este o infecție comună cu levuri cauzată de o creștere în exces a unor ciuperci (cunoscute ca fungus candida), iar vaginul sau vulva sunt principalele locuri în care acestea se dezvoltă din cauza umezelii și căldurii. Deși ne poate irita sau chiar afecta încrederea în sine, vestea bună este că această candidoză este de obicei inofensivă. Este o condiție banală, care, în majoritatea cazurilor, se rezolvă rapid pentru ca Zona ta V să revină la o formă optimă, iar tu să poți continua să trăiești fără griji.

Deci, la ce semne sau simptome de candidoză trebuie să fii atentă?

Primul lucru pe care îl vei remarca la candidoză este o secreție vaginală groasă și cremoasă ca niște bulgărași de brânză, dar diferită de cea de la vaginita bacteriană, pentru că nu miroase urât. Deși în general inofensivă, candidoza te poate face să te simți nesigură din cauza mâncărimii imposibil de scărpinat. Dar nu te stresa! Se poate trata cu medicamente anti-fungice eliberate fără prescripție. Înainte să te grăbești la farmacie, discută cu doctorul pentru ca acesta să confirme că problema este chiar candida. 

Ce cauzează candidoza?

Practic, toate avem levuri în vagin și este treaba bacteriilor bune să le împiedice să crească prea rapid. Dar uneori, când se îndeplinesc toate condițiile, candida poate evolua într-o infecție. Deci, ce cauzează acest dezechilibru?

Prea multe antibiotice

Îți amintești cum am menționat anitbioticele pentru a trata VB? Ei bine, se pare că nu poți exagera prea mult cu lucrurile bune! Exagerarea este una dintre cauzele candidozei. În timp ce este treaba anitbioticelor să distrugă bacteriile din vagin, ele nu știu diferența dintre bacteriile bune și bacteriile rele (chiar și cele care țin candida sub control).

Schimbări hormonale

Cum dezechilibrele hormonale sunt legate de infecțiile cu candida, dacă ești însărcinată sau iei tratamente hormonale, ca pastilele anticoncepționale, sau pur și simplu te afli într-un anumit moment din timpul ciclului menstrual, ai mai multe șanse de a dezvolta o candidoză.

Tratamente – Cum să scap de candidoză?

Dacă se dovedește că ai candidoză, medicul îți va prescrie medicamente anti-fungice pentru a te ajuta să rezolvi situația. Din fericire, se va rezolva după 7-14 zile după începerea tratamentului.

Aceste medicamente vin în multiple forme ca tablete, creme sau ovule (capsule pe care le inserezi în vagin). Dacă folosești un ovul pentru prima dată, poate fi o experiență descurajantă. Pentru a fi mai sigură pe tine, gândește-te că este similar cu aplicarea unui tampon (dacă ai folosit unul – este posibil chiar să fie însoțit de un aplicator similar cu al unui tampon!) Doar amintește-ți să te relaxezi și să respiri adânc când îl aplici. Dar nu te teme dacă nu ți se pare tratamentul optim pentru tine, sunt și alte opțiuni disponibile... doar vorbește cu medicul tău.  

Poți face tratament în timpul sarcinii?

Este normal ca această condiție să apară și să dispară de-a lungul sarcinii din cauza fluctuațiilor hormonale, mai ales în ultimul trimestru. Vestea bună este că poți beneficia oricum de tratament. Dacă ți se pare că suferi de candidoză, este o bună idee să te consulți cu medicul pentru a-ți recomanda medicația potrivită (și pentru a scăpa de situația jenantă.)

Poți face în continuare sex sub tratament? Este contagios?

Dacă tu sau partenerii tăi suferiți de candidoză, este mai bine să evitați contactul sexual până când se finalizează tratamentul iar infecția a trecut. Aceasta este deoarece poate fi contagios și se poate transmite de la un partener la altul.

Deși să iei o pauză de la sex nu e chiar amuzant, nici o vulvă care te mănâncă nu este, nu?

Ai probleme cu candidoza recurentă?

Deși candidoza este ușor tratabilă, poate fi o problemă de durată care tot revine. În unele cazuri, infecția poate fi rezistentă la unele medicamente standard, lăsându-te cu mai puține opțiuni de tratament.

Dacă te lupți cu candidoza recurentă, este cel mai bine să vezi un medic, care îți poate recomanda un alt tratament sau îți poate recomanda un specialist. Deși poate fi ciudat să vorbești despre subiecte intime, să obții ajutor merită cu siguranță. Tu și vaginul tău meritați să vă simțiți mai bine - reformulăm - meritați să vă simțiți fantastic din nou!  


Dacă vrei să afli mai multe despre îngrijirea Zonei-V, de ce să nu descoperi mai multe despre igiena personală în timpul menstruației sau cum să incluzi îngrijirea intimă în rutina zilnică?

Declinarea răspunderii medicale

Informația medicală din acest articol este oferită ca resursă informativă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau pentru tratament. Te rugăm să consulți doctorul pentru ghidaj vizavi de orice condițe medicală.

 


[Referințe] 

[1] https://www.healthline.com/health/bacterial-vaginosis/treat-prevent#1 

[2] https://www.cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm

[3] https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2018.7383  

[4] https://www.nhs.uk/conditions/bacterial-vaginosis/

[5] https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/vaginal-thrush

[6] https://www.bbc.co.uk/news/health-45030024

[7] https://www.nhs.uk/conditions/thrush-in-men-and-women

Continuă să te informezi

Trei produse Libresse cu umbre pe un fundal albastru - Libresse

Simte-te încrezătoare în orice situație cu absorbantele zilnice Libresse!