Woman with knickers embroidered with female reproductive system shows of post birth stretch marks.

Corpul tău s-ar putea să se simtă și să arate diferit după ce dai naștere unui copil...

Când naști, lucrurile se schimbă foarte rapid. Ai o persoană (sau mai multe) în plus în familie – un bebeluș pe care trebuie să îl iubești, îngrijești și ocrotești. Te poți simți minunat, copleșită, extaziată sau speriată, în același timp. În plus față de această schimbare majoră (o persoană cu totul nouă care nici nu își poate susține singură capul) mai ești și tu la care trebuie să te gândești și de care trebuie să ai grijă.
 
Schimbările survenite asupra corpului tău, când devii mamă, sunt interne și externe, fizice dar și mentale. Corpul tău nu va arăta și nu se va simți la fel ca atunci când ai rămas însărcinată, iar acest lucru este ok! Vaginul tău s-ar putea să fie diferit, dar este o parte perfect normală a maturizării și a experienței de a avea copii. S-ar putea să fie câteva vergeturi pe care să le iubești și apreciezi, iar sânii tăi s-ar putea să fie un pic mai lăsați. Haide să vedem cum întreaga ta Zonă V se va schimba după naștere, ca să știi la ce să te aștepți după cele 9 luni.

Deci ce se întâmplă cu Zona V și vaginul după naștere?

Este natural ca Zona V și mai ales vaginul tău să se schimbe după naștere. Pentru ca un bebeluș să treacă prin cervix și vagin (cunoscut ca și canalul de naștere), intrarea în vagin trebuie să se lărgească. Lateralele vaginului tău se separă și se lărgesc ca o umbrelă. Uneori, partea de piele dintre intrarea vaginală și anus (cunoscută ca perineu) se poate rupe sau poate fi tăiată de medic pentru a-i permite copilului să iasă, procedeu numit epiziotomie. Gândul la această procedură poate fi descurajant, dar ți se va cere acordul, ți se va oferi un analgezic (de obicei local pentru a amorți durerea) iar zona va fi cusută chirurgical după. [1].
 
9 din 10 mame aflate la prima naștere care nasc vaginal vor avea parte de o mică ruptură, sau epiziotomie, [2] deci este o problemă foarte comună pe care o experimentează majoritatea femeilor la naștere. Deși ideea unei rupturi, tăieri sau răni poate fi înfricoșătoare, te poate ajuta să vorbești cu femei din jurul tău care au trecut deja prin asta, pentru a te ajuta să te simți mai confortabil. Poți, de asemenea, să discuți la orice programare cu medicul tău pentru a te asigura cu privire la ce se va întâmpla și cum te vei recupera.


Vaginul tău se va simți un pic mai larg

După ce va trece un bebeluș prin el, vaginul tău va apărea un pic mai larg decât înainte. Va putea părea mai relaxat, mai moale și chiar mai deschis. [3] Sau chiar vânăt și umflat, dar asta va trece la câteva zile după naștere pe măsură ce te obișnuiești cu ideea de a fi mamă.


Vaginul tău se va simți mai uscat

După ce naști, nivelul de estrogen din corpul tău va scădea comparativ cu cel din sarcină. Acest fapt va însemna că vaginul tău se va simți mai uscat ca de obicei. Dacă vei alăpta, nivelul de estrogen de asemenea va scădea.
 
Dacă te deranjează uscăciunea, mai ales dacă decizi să ai contacte sexuale, poți folosi un lubrifiant blând care te va ajuta foarte mult. Bineînțeles probabil, nu va fi primul lucru la care te vei gândi, pentru că și un libido scăzut este perfect normal. [4] Să vorbești cu partenerul tău despre intimitate când acest lucru apare poate ajuta la rezolvarea problemei împreună și la abordarea sexului într-o manieră ce te face să te simți confortabil. Dacă uscăciunea continuă să te deranjeze sau ai parte de dureri, vorbește cu un cadru medical pentru mai multe sfaturi.


Vulva ar putea fi dureroasă 

Vulva ta a trecut prin multe, mai ales dacă perineul a fost cusut sau a fost necesară epiziotomia. O vei simți probabil destul de dureroasă, dar acest lucru trece după 6 – 12 săptămâni de la naștere. Analgezicele pot ajuta, dar consultă-te mereu cu moașa, medicul sau farmacistul dacă alăptezi. Rezistă și fii sigură că senzația se va ameliora pe zi ce trece, și te vei simți bine în final.
 
Pe măsură ce te vindeci, este important să păstrezi zona curată în timp ce ai grijă de scurgerile post-partum. Poți face asta spălându-te pe mâini înainte să îți schimbi absorbantele, schimbându-le des și spălându-te frecvent. După o vreme totul va reveni la normal.
 
Să te ocupi de tine ca proaspătă mamă este foarte important, având în vedere atât sănătatea fizică cât și cea psihică. Este minunat să ceri ajutorul partenerului sau al familiei astfel încât să te bucuri de timp pentru tine, chiar și atunci când lucrurile par scăpate de sub control, cum ar fi să asculți muzică relaxantă, să aprinzi câteva lumânări și să faci o baie relaxantă.

Cum vor arăta abdomenul și corpul tău după naștere?

Nu este vorba doar despre Zona V (vaginul, vulva și V-ul din față) care se schimbă după naștere. Întregul tău corp trebuie să se modifice de la a susține o nouă viață până la a o hrăni în afara corpului tău. Iată câteva schimbări perfect naturale pe care le vei remarca în oglindă.


Stomacul tău după naștere

Abdomenul care s-a destins pe măsură ce bebelușul a crescut poate fi în continuare lăsat după naștere și mai mare decât înainte de a rămâne însărcinată. Acest lucru s-a întâmplat doar pentru că mușchii și pielea s-au întins.
 
Deși s-ar putea să te simți obligată să revii la corpul de dinainte de naștere, este absolut normal să nu ai abdomen plat – ai fost suficient de ocupată să crești și să ai grijă de o ființă umană acolo! Să mănânci bine și să faci exerciții, atunci când ai timp, te vor ajuta să te simți în formă și puternică, iar abdomenul tău se va micșora treptat. Nu este o cursă, deci nu e cazul să te compari cu alte mame sau influenceri de fitness de pe Instagram – mergi în ritmul tău și vei ajunge acolo unde îți dorești.


Câteva vergeturi după sarcină

Vergeturile apar atunci când pielea se întinde iar stratul intermediar al pielii devine rupt în anumite locuri. Ele pot fi roz, roșii, maro, negre, argintii sau chiar mov, în funcție de tipul tău de piele și apar pe burtă, coapse și sâni. Apar la 8 din 10 femei gravide [5], deci nu ești singură. Ele se decolorează odată cu timpul și devin din ce în ce mai puțin evidente. Gândește-te la ele ca simboluri ce îți amintesc cât de puternică și valoroasă ești.

Corpul tău poate atât de multe – se poate modifica, crește și vindeca pentru a da o nouă viață. Va arăta diferit și poate un pic ciudat după ce naști, dar este complet normal. Fii mândră de ceea ce a realizat corpul tău și nu îți neglija sănătatea și starea de bine. Chiar dacă micuța progenitură urlă ca un monstru în miniatură, ai totul sub control – iar atunci când nu este așa, partenerul, prietenii sau familia sunt acolo să te ajute.

Disclaimer medical

Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.



[Surse]

[1]  https://www.nct.org.uk/labour-birth/you-after-birth/episiotomy-during-childbirth

[2]  https://www.rcog.org.uk/en/patients/tears/tears-childbirth/

[3]  https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/vagina-changes-after-childbirth/

[4]  https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/

[5]  https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/stretch-marks-pregnant/