Woman with postpartum depression lying on her bed in underwear and cami

Mult mai multe mame suferă de depresie post-partum decât ai crede.

Când ai un bebeluș, există așteptarea că, în ciuda durerilor nașterii, oboselii, alăptărilor din timpul nopții și a nou-născutului care plânge, totul merită în final. Primești felicitări pentru cel mic, în timp ce prietenii și familia gânguresc că ești cea mai fericită mamă din lume. Și cel mai probabil este adevărat, dar este chiar cum se prezintă povestea în totalitate?
 
Experții estimează că aproape 80% din mame experimentează schimbări de dispoziție și stări de de depresie în primele săptămâni de după naștere 1]. De obicei se consideră că “sunt doar hormoni” sau tristețe asociată cu nașterea. Pentru majoritatea femeilor, este o perioadă normală de ajustare care trece odată cu timpul.
 
În timp ce majoritatea femeilor trec prin aceste schimbări de dispoziție, în jur de 15% - 20% dintre ele trec prin simptome mult mai serioase de anxietate și depresie [2]. Să treci prin depresia post-partum poate părea cel mai izolant lucru când toată lumea se așteaptă să strălucești pentru că ești mamă, ceea ce face ca sănătatea ta mintală să devină și mai greu de suportat.

Cine poate suferi de depresie post-partum?

Crezi că numai mamele pot suferi de ea? Gândește-te din nou. Părinții de ambele sexe pot trece prin aceasta. De altfel, 1 din 7 mame și 1 din 10 tați suferă de depresie post-partum.
 
Șansele ca cineva să sufere de depresie cresc din cauza anumitor circumstanțe. În timp ce aproximativ 15% din femei suferă de o formă severă de depresie după naștere, procentele sunt și mai ridicate pentru femeile ce trăiesc în sărăcie și de două ori mai ridicate pentru părinții adolescenți.
 
Alți factori de risc includ stresul financiar sau marital, sindromul dismorfic premenstrual, istoric familial de boli psihice, tratamentele de fertilitate, complicații cu sarcina, nașterea sau alăptarea, la fel ca și internarea nou-născutului la terapie intensivă pentru perioade lungi. Dacă oricare din situațiile de mai sus ți se aplică, nu înseamnă că vei suferi de depresie post-partum așa că nu te stresa prea mult în privința asta. Doar trebuie să fii atentă la sănătatea ta mintală și să discuți cu medicul în privința ajutorului pe care îl poți primi după naștere.
 
 Multe femei se pot preocupa de cum va arăta vaginul lor după naștere și cum se vor descurca cu scurgerile post-natale. Din păcate, depresia post-partum este încă un subiect tabu, deși depresia este cea mai mare complicație de după naștere. Trebuie să facem mult mai mult pentru a normaliza depresia post-partum și pentru a educa oamenii în privința simptomelor. Să vedem la ce trebuie să fim atenți.

Care sunt simptomele depresiei post-natale?

Unul dintre motivele pentru care este dificil să realizezi că suferi de depresie este acela că simptomele sunt diferite de la persoană la persoană. Pot începe în orice moment, chiar și în timpul sarcinii și pot continua la un an de la naștere. Simptomele pot include
 
• Sentimente de furie și iritabilitate
• Lipsa interesului față de bebeluș
• Probleme cu apetitul și somnul
• Stări de plâns și tristețe
• Sentimente de vinovăție, rușine sau deznădejde
• Posibile gânduri de a face rău ție sau copilului

Care sunt condițiile asociate cu sănătatea mintală post-partum?

Deși depresia post-partum este cea mai mare problemă despre care auzim, este o gamă mai largă de tulburări care pot apărea. Acestea sunt anxietatea, tulburări obsesive, stres post-traumatic, tulburări bipolare sau chiar psihoză post-partum, o condiție extrem de rară care afectează doar una/ două mame din 1000 [4].
 
Dacă vrei mai multe informații despre diversele tulburări mintale post-partum, atunci apelează la organizația Postpartum Support International pentru resurse detalii și informații.

De ce este atât de dificil să recunoști că ai probleme post-partum?

Cu atât de multe lucruri care se schimbă în jurul tău, s-ar putea să fie dificil să și respiri. De aceea multe mame și părinți nu recunosc simptomele tulburărilor psihice din prima. Este mai facil să pui pe seama oboselii sau a epuizării asociate cu primele experiențe de a fi părinte. Dar tu te cunoști mai bine decât oricine altcineva. Deci dacă simți că ceva nu funcționează ascultă-te.
 
Unora le este teamă să vorbească, pentru că nu vor să se plângă sau să dea impresia că nu se pot descurca cu un nou-născut. Nu trebuie să te simți rușinat sau jenat – nu vei fi catalogat ca un părinte rău sau nu ți se va lua copilul. Așa cum își poți exprima îngrijorarea vizavi de probleme fizice ce apar cu recuperarea post-partum, la fel te poți manifesta vizavi de problemele psihice. Post-partum-ul este o condiție medicală ce se tratează, nu ești tu vinovat.

Recuperarea post-partum și tratamentul

Veștile bune sunt că depresia post-partum se tratează și sunt multe opțiuni valabile, ceea ce înseamnă că având răbdare te vei simți mai bine. Cel mai important este să discuți cu un cadru medical despre cum te simți, fie că este medicul de familie, moașa sau chiar serviciile de urgență.
 
Sunt multe modalități prin care poți trata depresia post-partum, cum ar fi terapia, ajutorul social, grija pentru tine și tratarea simptomelor prin medicație. Poți găsi ajutor la numere de telefon dedicate, servicii online și grupuri de suport unde oamenii înțeleg prin ceea ce treci, fără a te judeca. 

Grija pentru noile mame

Uneori chiar și cele mai mici lucruri pot însemna foarte mult. De exemplu, câteva ore de somn, mâncarea sănătoasă și exercițiul fizic pot însemna foarte mult. Ajutorul primit pentru bebeluș sau copiii mai mari te pot ajuta să te relaxezi, să te bucuri de compania celor dragi și să îți încarci bateriile.
 
Sănătatea mintală post-partum poate fi o provocare, dar ține minte că nu ești singură. Cu ajutorul potrivit, vei găsi un mod de a te simți mai bine și de a naviga suișurile și coborâșurile vieții de părinte.
 
Dacă vrei să afli mai multe despre ce se întâmplă după ce naști, citește articolele noastre despre scurgerile post-partum și când să te aștepți la prima menstruație după sarcină.
Disclaimer medical
Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.

Disclaimer medical

Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.



[Surse]

  [1] https://www.postpartum.net/learn-more/frequently-asked-questions/

  [2] https://www.postpartum.net/

  [3] https://www.postpartum.net/

  [4] https://www.postpartum.net/learn-more/postpartum-psychosis/

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe