Imagine cu o femeie în baie pe un fundal roz - Libresse

Deși poate nu este partea ta preferată din ceea ce înseamnă să fii femeie, secreția vaginală este eficientă și utilă.

Secreția vaginală este lichidul produs de glandele din interiorul vaginului și colului. Are rolul de a păstra organele reproducătoare curate și sănătoase prin eliminarea celulelor moarte și a bacteriilor. Acest lucru contribuie la prevenirea infectării.

Însă secreția vaginală are și un alt scop. Te poate informa în legătură cu potențialele probleme. Atunci când își modifică mirosul și culoarea astfel încât îți pare neobișnuită, este modalitatea corpului tău de a te alerta că se produc schimbări – și uneori că există probleme de sănătate.

Secreția vaginală sănătoasă este de obicei transparentă, galben pal sau albicioasă, în funcție de stadiul ciclului menstrual în care te afli. De asemenea, are un miros slab. Atunci când ești la ovulație tinde să fie transparentă și abundentă. Înainte și după menstruație are o culoare albicioasă. Toate acestea sunt normale.

Dacă însă secreția ta vaginală este galben verzuie și/sau miroase urât, acestea pot fi semne ale unei infecții. Mâncărimea, prezența sângelui în secreția vaginală sau o creștere bruscă a cantității poate semnala, de asemenea, o problemă. Dacă observi oricare din aceste semne, trebuie să consulți medicul, deoarece este posibil să ai candidoză vaginală sau altă infecție.

Secreția vaginală se poate modifica, de asemenea, în diferite momente ale vieții tale. Poți constata că aceasta se intensifică la ovulație, când alăptezi sau când ești excitată sexual. De asemenea, este posibil să observi o modificare a mirosului dacă ești însărcinată.

Femeile care sunt la menopauză au în mod normal o cantitate minimă de secreție vaginală, ca urmare a nivelurilor mai mici de estrogen. Foarte rar, secreția vaginală postmenopauză poate fi un semn al unei afecțiuni grave, precum anumite tipuri de cancer, așadar, dacă persistă sau este însoțită de orice durere, este esențial să consulți medicul sau ginecologul.

Ca în cazul tuturor aspectelor ce țin de ciclul menstrual și sănătatea vaginului, pregătirea și organizarea fac diferența în ceea ce privește o viață fără stres. Folosește absorbante zilnice precum Libresse DailyFresh pentru a-ți proteja hainele de umezeala cauzată de secreția vaginală și asigură-te că ai mereu câteva în geantă, în sertarul de la birou sau undeva la îndemână.

Declinarea responsabilității medicale

Informațiile medicale din acest articol sunt oferite doar ca resursă de informare și nu sunt menite a fi folosite în scopuri de diagnoză sau tratament. Te rugăm să consulți medicul pentru sfaturi în legătură cu o afecțiune medicală specifică.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe