Imagini cheie

Oferim menstruației un loc în cultura pop

Imaginează-ți o scenă la un bar într-un show de televiziune, unde un tip le spune prietenilor „Trebuie neapărat să mă duc la toaletă”. Femeia de lângă el spune: „Și eu. Și trebuie să îmi schimb și tamponul”. Cam improbabil, nu-i așa?

Deși mersul la toaletă și menstruația sunt ambele lucruri naturale, părți normale ale vieții, doar una din cele două are șanse să ajungă într-un scenariu sau pe ecran. În cultura majoritară, se pare că menstruația este de obicei lăsată deoparte, ascunsă vederii sau pur și simplu ignorată. 
 
Noi credem că este timpul pentru o schimbare. Campania noastră #BloodNormal vrea să scoată la iveală subiectul menstruației. Pentru a da frâu liber conversației, am realizat un film care îi oferă menstruației expunerea atât de necesară – în definitiv, când se va vorbi despre aceasta într-un mod mult mai deschis, cu siguranță va deveni mai puțin tabu. De asemenea, colaborăm cu mulți oameni talentați din toată lumea, care ne ajută să răspândim vestea despre campania noastră.

Un sondaj internațional desfășurat recent a dezvăluit că 37% dintre participanți nu au găsit niciodată o referire la menstruație în filme, la televizor sau în ficțiune, în timp ce 42% consideră că menstruația este absentă în mod inutil din cultura pop.1 Este mult mai probabil ca personajele feminine să fie tăiate în două de o drujbă (care sunt șansele ca acest lucru să se întâmple?) decât să fie prezentate întrebându-și prietenele dacă au un absorbant sau un tampon pentru că au uitat să-și ia unul (lucru care probabil i se întâmplă fiecărei femei cândva). Oare cultura majoritară creează consecințe negative în viața reală prin reprezentarea greșită a unei părți absolut normale a feminității?

Este clar că cultura pop are un rol în dezvoltarea adolescenților.

Un studiu YouGov a constatat că modul în care adolescenții își percep corpul este mai probabil (32%) să fie afectat în mod negativ de cultura celebrității decât restul populației (26%).2 Un alt studiu relevă că adolescenții care se uită la filme pentru adolescenți sunt mai susceptibili de a avea atitudini sexiste și stereotipuri negative despre prieteniile dintre femei.3
 
Având în vedere influența culturii pop asupra atitudinilor și stigmatizării, nu este deloc surprinzător că în viața reală 9 din 10 femei ascund faptul că se află la menstruație.4 Iată câteva din lucrurile pe care le fac:

  • Ascund produse sanitare într-un buzunar sau pe mânecă
  • Duc o geantă cu ele la toaletă pentru a ascunde produsele sanitare
  • Evită să poarte îmbrăcăminte albă/deschisă la culoare
  • Își anulează planurile cu prietenii/partenerul
  • Evită orice activitate fizică 
Dacă nu se va produce o schimbare față de stigmatizarea menstruației, atunci problemele din societate se vor înrăutăți.
Și mai îngrijorător este faptul că de obicei tinerii duc greul acestui tabu deranjant. Același sondaj a constatat că 56% dintre tinere preferă să se râdă de ele la școală decât să vorbească despre menstruație cu părinții (44%).5 Actrița de comedie Saffron Herndon, care este una dintre persoanele talentate pe care le-am cooptat pentru a disemina mesajul campaniei #BloodNormal, se află în pragul adolescenței. Ea consideră că „Dacă nu se va produce o schimbare față de stigmatizarea menstruației, atunci problemele din societate se vor înrăutăți”.
 
Persoanele ca Saffron ne arată că discuția despre menstruație nu trebuie să fie întotdeauna serioasă, literală sau educativă. Dacă există umorul de toaletă, de ce să nu existe și poante despre menstruație? Filmele includ adesea suișurile și coborâșurile nașterii în toate stadiile sale, așa că de ce să nu dedicăm câteva părți din scenariu și pentru SPM? Când menstruația va deveni un subiect la fel de dezbătut precum rasul, dușul sau așezatul la masă, stigmatizarea va începe cu siguranță să dispară.
 
Dacă ești un fan al serialului Mad Men, s-ar putea să îți aduci aminte scena în care Sally Draper a avut prima menstruație. Prim planul cu lenjeria pătată de sânge este un moment rar la televizor și un pas curajos în direcția corectă. Și apoi mai este episodul din serialul Fetele în care Jessa crede că e însărcinată, dar de fapt are menstruație. Cu siguranță cultura pop are nevoie de mai multe scene ca acestea. Reprezentarea pozitivă ajută la eliminarea tabuurilor și sperăm să deschidem calea pentru viitoarele generații de femei colaborând cu oameni care își doresc să vadă o schimbare.

Surse

1. Sondaj internațional din 2017 realizat de Essity*
2. https://yougov.co.uk/news/2014/07/14/celebrity-culture-threat-todays-youth/
3. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/107769900808500109 
4. Sondaj internațional din 2017 realizat de Essity*
5. Sondaj internațional din 2017 realizat de Essity*
*Essity a realizat un sondaj online pe 10.017 bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 13 și 50 de ani din Marea Britanie, Franța, Olanda, Suedia, Rusia, Mexic, Argentina, Africa de Sud, China și Malaezia.  Interviurile pentru sondaj au avut loc în perioada 18 aprilie - 9 mai 2017. Marja de eroare pentru acest studiu este de +/- 0,98%. Sondajul a fost gestionat de Bilendi, o companie internațională de cercetare și sondaje