Femeie stând pe canapea ținându-se de burtă - Libresse

E ceva destul de comun să te simți rău în perioada premenstruală. Dar SPM nu trebuie să te încetinească.

Să știi ce este și cum să gestionezi acest lucru va face toată diferența privind impactul pe care îl vor avea modificările hormonale asupra vieții tale.

Ce este mai exact SPM? Sindromul premenstrual, cunoscut și sub denumirea de tensiune premenstruală (TPM), este cauzat de modificările hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual. SPM acoperă o întreagă varietate de simptome și sentimente pe care s-ar putea să le experimentezi. Și acestea pot fi ușoare sau, în unele cazuri, destul de grave. Simptomele includ dureri ale sânilor, balonare și oboseală. De asemenea, unele femei au dureri de cap, stomac deranjat și tulburări de somn. Și starea ta emoțională poate fi afectată, așa că s-ar putea să te simți mai indispusă, tristă, iritabilă sau chiar pe punctul de a plânge.

Sună cumplit, nu-i așa? Dar nu te teme. Păstrează un jurnal despre cum te simți până în momentul începerii menstruației. Prin identificarea simptomelor recurente și a frecvenței acestora vei fi pregătită și poți primi susținere. De asemenea, exercițiile fizice regulate și mesele sănătoase vor ajuta foarte mult, în special dacă incluzi carbohidrați din cereale integrale precum pâinea integrală și terciul de ovăz. Unii experți recomandă reducerea cantității de sare și cafea, iar analgezicele fără rețetă te vor ajuta să faci față durerilor. Și dacă simptomele îți fac viața prea dificilă, consultă medicul.

Mituri despre SPM

Calendar
Mitul 1: toate femeile suferă de SPM în fiecare lună

Nu este adevărat. Unele femei prezintă sindromul doar în anumite luni. Unele femei au o formă foarte ușoară. Unele femei nu prezintă deloc acest sindrom.

Prezervativ
Mitul 2: nu poți rămâne însărcinată în perioada premenstruală

Cu siguranță poți rămâne însărcinată în perioada premenstruală. Nu confunda SPM cu menstruația efectivă.

Ciuboțica cucului
Mitul 3: nu poți face nimic în acest sens

Veștile bune sunt că poți face ceva în acest sens! Nu există niciun motiv de suferință: poți lua seara ulei de ciuboțica cucului pentru a ameliora simptomele sau poți consulta medicul în cazuri extreme.

Ciocolată
Mitul 4: ciocolata poate ajuta în această perioadă

Poți avea poftă de ciocolată în perioada premenstruală, dar de fapt va cauza fluctuații mari ale glicemiei, lucru ce va duce la schimbări de dispoziție și mai mari. Încearcă să o eviți.

[Referințe]

[1 & 2] Informație preluată dintr-un studiu din S.U.A. desfășurat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California. Studiul se intitulează: The Association of Inflammation with Premenstrual Symptoms.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe