Imagine cu o femeie anxioasă pe un fundal roz - Libresse

ciclu menstrual, flux și menstruație – toate acestea sunt cuvinte care fac menstruația să pară ceva care merge ceas.

Majoritatea femeilor vor avea menstruații neregulate la un moment dat în viață. Trebuie să-ți faci griji? Răspundem celor mai frecvente întrebări.

Ce înseamnă menstruație neregulată?

Sângerarea neregulată poate însemna multe lucruri. Poate sângerarea a început mai devreme sau mai târziu decât de obicei. Este posibil să ai o sângerare neobișnuit de ușoară sau una mai abundentă decât fluxul tău normal. Sau poate însemna absența menstruației (amenoree) sau doua menstruații într-o lună (metroragie).

Este normal să ai menstruație neregulată?

Dacă menstruația ta de-abia a început și este neregulată, poți să te relaxezi. Este normal să fie neregulată în primii ani. Ovulația nu s-a reglat încă așa cum trebuie. Pe măsură ce se reglează, menstruația ta va deveni mai previzibilă. Majoritatea femeilor au avut menstruație neregulată cel puțin o dată sau de două ori în viața lor.

Stresul poate cauza menstruații neregulate?

Cu siguranță. De fapt, stresul afectează de obicei menstruația. Poate te-ai mutat la o școală sau o slujbă nouă. Poate ai probleme în dragoste sau ai avut o ceartă în familie. Sau poate ai fost entuziasmată pe parcursul unei vacanțe, nunți sau mutări de locuință. Stresul produce un hormon denumit cortizol. Un nivel prea mare de cortizol în sânge poate afecta cantitatea de estrogen și progesteron produsă de corp. Și acest lucru poate interfera cu ciclul menstrual. Cu toate acestea, stresul nu este singurul factor. Alte cauze ale menstruațiilor neregulate sunt creșterea în greutate, malnutriția, efortul fizic în exces, dezechilibrele hormonale, contraceptivele, sarcina și menopauza.

Poți să ai mai mult de o menstruație pe lună?

Sângerările de cel puțin două ori pe lună sunt considerate a fi cauzate de dezechilibrul hormonal. Menstruațiile neregulate pot indica, de asemenea, o problemă medicală sau o infecție, iar sângerările prea abundente pot cauza anemie, o carență de fier. Fă o vizită la medic pentru a afla dacă ai nevoie de tratament.

Nașterea poate cauza menstruații neregulate?

Când corpul tău trece printr-o sarcină, se produc modificări ale nivelurilor hormonale. Iar când nivelurile hormonale sunt dereglate, este normal să experimentezi absența menstruației. De asemenea, alăptarea poate determina oprirea completă a menstruației, iar aceasta poate să nu se reia până când nu oprești alăptarea. Aceasta nu înseamnă însă că nu ai ovulație. Vei putea rămâne în continuare însărcinată, așa că trebuie să folosești prezervative pentru prevenirea sarcinii (pilula contraceptivă nu este recomandată pentru femeile care tocmai au născut). Când ai din nou menstruație, e posibil să fie mai ușoară și mai scurtă sau mai lungă și mai abundentă ca înainte. Este ceva comun la proaspetele mame.

Trebuie să fac ceva în legătură cu menstruația neregulată?

Nu te alarma dacă ai menstruație neregulată. Ciclul tău menstrual va reveni la normal de la sine sau cu câteva modificări simple ale stilului de viață. Dar dacă ai menstruație neregulată timp de peste trei luni, consultă un medic. Este o idee bună să ții evidența duratei și frecvenței menstruațiilor. Iar dacă îți faci probleme că menstruația te va lua prin surprindere, ia întotdeauna un absorbant sau două cu tine. Pentru orice eventualitate.

Period pants that let your body flow

No more old pants from the back of the drawer – update your period wear with our super comfy pants. They're washable and reusable and with their snug fit and soft feel, they're as comfy as your normal pants. Just pop them on and let your body flow.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe