Couple lying in bed

Sexul în timpul menstruației este un subiect despre care nu se vorbește des, deși multe ne întrebăm dacă este sigur? Sau care sunt șansele să rămân gravidă? Să aflăm răspunsul la toate întrebările!

Credem că menstruația nu ar trebui să te oprească să faci lucrurile care îți plac – fie că vorbim de înot, exerciții fizice sau chiar sex! Multă lume nu vorbește despre sexul în timpul menstruației, dar noi suntem aici să demontăm acest tabu și să răspundem la întrebările pe care le ai.

Pe scurt, normal că poți face sex în timpul menstruației - adică poți fi intimă cu partenerul tău sau cu tine însăți! La urma urmelor, nu este nimic murdar sau rușinos în privința sângelui menstrual, este doar natural și un semn că totul funcționează normal. Chiar se crede că orgasmele ameliorează durerile menstruale, oferind în plus lubrifiere.

Dar este normal și să nu vrei sau să nu te simți confortabilă să faci sex în timpul menstruației. Până la urmă, alegerea este a ta dacă vrei sau nu. Dar dacă ești nesigură, continuă să citești așa încât să iei o decizie bazată pe cum te simți și ce funcționează cel mai bine pentru tine

Cum să faci sex în timpul menstruației

Înțelegem, ultimul lucru la care vrei să te gândești este cum să nu îți pătezi așternuturile. Dar doar pentru că face oarecare deranj, nu înseamnă că sângele menstrual este rău! Până la urmă sexul este despre cum să te bucuri de moment. Dar dacă vrei să previi petele și să nu îți dorești brusc să speli rufe în mijlocul unei nopți romantice, găsește mai jos câteva idei.

Un prosop pare să fie o idee infailibilă când vine vorba despre sex în timpul menstruației, oferind un strat de securitate între așternuturile tale impecabile și o potențială scurgere de sânge. În plus sunt mai ușor de pus direct în mașina de spălat, spre deosebire de un set întreg de cearceafuri. E bine de știut că un prosop închis la culoare va ascunde petele!

Altfel, sunt anumite poziții care pot reduce cantitatea de sânge ce poate ajunge pe așternuturi. De exemplu, pozițiile în care Zona V nu vine în contact direct cu materialul, canapeaua (sau oriunde te-ai afla!) pot limita scurgerile de sânge. O altă opțiune este să faci sex în duș - apa va spăla orice sânge menstrual și nu va păta nimic în jur.

Este sigur să faci sex în timpul menstruației?

Doar pentru că face un pic de deranj, nu înseamnă că este mai puțin sigur! Cu toate astea, trebuie să fii atentă la virusul HIV și la alte boli cu transmitere sexuală care se pot transmite mai ușor prin sânge.

Deci dacă vrei să protejezi atunci tot va trebui să folosești un prezervativ.

Care sunt șansele să rămân însărcinată în timpul menstruației?

Deși șansele sunt mici, poți rămâne gravidă oricând. În plus, spermatozoizii pot trăi în corpul tău până la 5 zile – deci doar pentru că ești la menstruație nu înseamnă că nu poți deveni mamă!
 
Desigur, sunt zile în care ești mai fertilă (mai ales în timpul ovulației), dar dacă nu vrei să rămâi însărcinată, atunci ar trebui să folosești o metodă contraceptivă chiar și în timpul menstruației.

Să discuți despre sex în timpul menstruației

Dacă alegi să faci sex în timpul menstruației sau nu este o decizie personală, dar din cauza tabuurilor vizavi de subiect, multe dintre noi nici nu discutăm despre asta. Oricare este preferința ta, vrem să oprim sentimentul că nu poți vorbi despre sex sau menstruație și să încurajăm oamenii să vorbească deschis despre asta. Și dacă ai un partener, este important să discuți și cu el ce părere are despre sex în timpul menstruației - trebuie să începem să ne simțim mai confortabil când vorbim despre asta! Până la urmă poate e o experiență pe care doriți să o aveți dar nu vorbiți despre ea.

În final, să faci sex este opțiunea ta – deci nu lăsa menstruația să decidă când și cum! Sexul este o metodă minunată de a te relaxa și a petrece timp cu partenerul tău (sau cu tine) și un pic de sânge nu ar trebui să fie o problemă.

Disclaimer medical

Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.[Surse]

[1]  Whipple B, Komisaruk BR. Elevation of pain threshold by vaginal stimulation in women. Pain. 1985 Apr;21(4):357-367. doi: 10.1016/0304-3959(85)90164-2. PMID: 4000685. 

[2]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/can-you-have-sex-during-a-period/ 

[3]  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/pregnancy/faq-20058504

Continuă să te informezi