Absorbante pentru menstruație, cupe menstruale, chiloți pentru menstruație și indicatori de V-Flux pe un fundal roz

Menstruația poate fi un lucru greu de dus, mai ales când ai un flux abundent și nu ești sigură ce produse să alegi. Dar nu ar trebui să fie așa complicat. Te susținem cu ce produse sunt cele mai potrivite pentru tine și ce poți face pentru a te descurca cu un flux abundent.

Dacă te confrunți cu sângerare menstruală abundentă, s-ar putea să fii prea familiarizată cu sentimentul unei cascade Niagara în lenjeria ta intimă. Poate fi copleșitor, dar ai încredere în noi, nu ești singura - sângerarea abundentă (cunoscută și ca menoragie) afectează 10 milioane de femei în fiecare an. Ceea ce înseamnă că 1 din 5 femei are un ciclu abundent.

Fluxul menstrual este considerat abundent dacă pierzi 5 lingurițe de sânge (80ml) sau mai mult în timpul menstruației - ceea ce înseamnă dublul mediei. Cum majoritatea dintre noi nu mergem cu lingurița la baie să măsurăm, poți recunoaște sângerarea abundentă dacă


  • Fluxul tău menstrual durează mai mult de 7 zile
  • Ai cheaguri de mărimea unei monede pe care le eliberează vaginul tău (de mai multe ori pe parcursul menstruației)
  • Trebuie să îți schimbi produsele menstruale foarte des – probabil trebuie să te trezești frecvent de-a lungul nopții pentru a le schimba
  • Ești obișnuită să îți pătezi hainele cu sânge din cauza produselor care nu ți se potrivesc – mai ales dacă ai cheaguri sau sânge care țâșnește

Este perfect în regulă să stai acasă și să îmbrățișezi o sticlă cu apă caldă, dar nu ar trebui ca un flux abundent să dicteze dacă ieși sau nu cu prietenii în oraș sau dacă îți continui marele proiect de la birou. Și deși nu este amuzant să treci prin asta la fiecare ciclu, sunt modalități prin care te poți descurca cu un flux abundent așa încât să îți vezi de viață fără nicio grijă.

Doar reține, dacă menstruațiile abundente stau în calea activităților tale zilnice, ar trebui totuși să mergi la un medic.

Pregătirea pentru menstruațiile abundente

Fie că ești o experiementată a ciclurilor menstruale abundente în căutare de noi ponturi sau doar încerci să deslușești schimbările de flux cauzate de naștere sau menopauză, să anticipezi ce va urma te poate face mai puțin anxioasă. Iată câteva idei care te pot ajuta...

Păstrează un calendar menstrual

Una dintre cele mai bune metode să plănuiești înaintea sosirii menstruației este să știi când se va întâmpla. Un astfel de calendar te va ajuta să numeri până la ziua cea mare ca să nu fii luată prin surprindere. Să păstrezi datele despre menstruația ta și care a fost fluxul poate fi de asemenea util când decizi ce protecție este optimă pentru tine.

Fă-ți provizii

Acea durere fulgerătoare, ascuțită în abdomen, dispoziția schimbătoare și lenjeria umedă - puține lucruri se compară cu groaza că ți-a venit menstruația și nu erai pregătită. Dar sunt modalități prin care să te descurci și cu asta! Amintește-ți să îți faci provizii de produse menstruale cu mult timp înainte (și chiar să-ți procuri o pătură electrică și niște ciocolată amăruie dacă tot ești acolo). 

Se zice că să fii pregătit înseamnă că ai câștigat pe jumătate bătălia, deci ar fi o idee bună să păstrezi produse super absorbante la îndemână și chiar să ai încă o pereche de chiloți cu tine (în caz de nevoie). Și încă un pont – de ce să nu ții stocuri de produse de menstruație la îndemână? Fie că sunt absorbante sau tampoane într-o cutie în baie, câteva în geantă sau chiar în dulapul de la școală sau serviciu, să ai un set de urgență pentru flux abundent ar putea să salveze orice situație.

Cum să te descurci cu menstruațiile abundente – alegerea produsului potrivit pentru tine

Vestea bună este că atunci când vine vorba despre produse de menstruație, sunt multe modalități prin care te poți descurca cu un flux abundent. Partea confuză este pe care să îl alegi. Dar nu te preocupa, te lămurim noi!

 Care sunt cele mai bune absorbante pentru un flux abundent?

Ca regulă generală, nivelul de absorbție de pe pachetele de absorbante indică dacă se potrivesc abundenței menstruației. Majoritatea au simboluri care arată cât sânge menstrual pot absorbi, de la un flux ușor până la cele super abundente. De exemplu, la produsele Libresse, uită-te la indicatorul de V-Flux care se află pe exteriorul ambalajului (un V cu linii roșii înăuntru). Cu cât este mai mare nivelul de roșu din V, cu atât este mai absorbant produsul. Deci pentru zilele cu flux mai abundent, alege-l pe cel cu V-ul umplut cu liniuțe până la vârf pentru extra protecție, cum este Libresse V-Protection Ultra Long+ cu aripioare. 

Cu toții știm că un somn odihnitor aduce mari beneficii dispoziției noastre, mai ales în timpul menstruației. Dar acest lucru nu este ușor dacă te preocupă fluxul abundent sau dacă trebuie să te scoli pentru a-ți schimba absorbantul. O modalitate de a preveni scurgerile prin pijama este să porți absorbante create special pentru noapte – cu sau fără aripioare, orice ți se pare ție mai confortabil. Absorbantele cu o absorbție ridicată cum sunt cele de la Libresse Goodnight Ultra+ cu aripioare îți oferă protecție de aproape 10 ore de-a lungul nopții, în orice poziție ai dormi.  

Tampoanele sunt bune pentru menstruații abundente?

Fluxul tău probabil se schimbă pe parcursul zilei, la fel ca și tamponul tău.

Tampoanele vin în grade diferite de absorbție pentru a avea grijă de tine în zilele cu flux abundent ca și în zilele cu flux redus. Deci, alege gradul mai mare de absorbție pentru a-ți oferi protecție maximă dacă ai un flux super abundent. Un tampon este de asemenea alegerea optimă dacă faci sport sau înoți.

Să-ți dai seama ce grad de absorbție este bun pentru tine necesită ceva încercări și studiu. În general, dacă un tampon este complet îmbibat cu sânge în doar câteva ore, alege unul cu un grad mai mare, dar dacă nu este confortabil atunci când îl scoți, alege unul cu un grad mai redus. În orice caz, amintește-ți că nu trebuie să porți un tampon mai mult de 8 ore, deci încearcă să îl schimbi la fiecare 4-6 ore. 

Există lenjerie menstruală pentru flux abundent?

Lenjeria pentru menstruație este o alternativă la absorbante și tampoane pentru a-ți oferi mai multă libertate și confort. Arată și se simte ca lenjeria obișnuită, în timp ce absoarbe ca un absorbant normal. Poate de asemenea fi spălată și folosită repetat, fiind o soluție sustenabilă dacă ești în căutarea unui produs prietenos cu mediul.

Dacă ai folosit absorbante și tampoane înainte, să schimbi cu acest tip de lenjerie ar putea să te facă să gândești, va fi suficient? Este de înțeles că eziți, mai ales dacă încerci ceva complet nou pentru prima dată. Dar asta nu ar trebui să te oprească să încerci, mai ales că sunt chiloți speciali pentru menstruația abundentă ca tu să îți vezi fără griji de activitățile zilnice.

Poți folosi cupa menstruală pentru flux abundent?

Cupele menstruale sunt o altă opțiune ecologică care poate fi utilizată pentru fluxul abundent. Având chiar aspectul unei ceșcuțe, se inserează în vagin și colectează sângele menstrual (mai degrabă decât să îl absoarbă cum fac tampoanele sau absorbantele). Majoritatea cupelor menstruale pot colecta de 6 ori mai mult decât un tampon normal, fiind astfel o soluție optimă pentru menstruații abundente.

Ideea de a-ți insera o ceșcuță în vagin poate părea ciudată, dacă nu chiar deranjantă. Dar nu este cazul, fiind făcute din silicon medical și având o textură moale și flexibilă care se mișcă odată cu corpul tău. Dacă folosești cupa pentru prima dată, este normal să fii un pic îngrijorată. Încearcă să te relaxezi și să respiri adânc când o inserezi (ca atunci când folosești un tampon). Și este ok dacă nu se potrivește din prima, o poți scoate și încerca din nou!

Pune grija de sine pe locul întâi

Să te descurci cu menstruația înseamnă și să ai grijă de tine mental și emoțional. Deși ne simțim obligate să mergem înainte ca de obicei, sunt momente în care nu ar trebui să ne simțim vinovate că punem nevoile noastre mai întâi (iar aceasta este una dintre ele). Fie că facem o baie caldă, exerciții fizice moderate, că bem multă apă sau dormim câteva ore bune, sunt multe modalități prin care putem să avem grijă de noi în timpul menstruației.

Ține minte că menstruația este o parte normală a vieții și cea mai bună metodă de a te descurca cu ea este să îți asculți corpul. Cu cât îl înțelegi mai bine, cu atât este mai ușor să faci alegerile potrivite.


Până la urmă, alegerea produselor de menstruație depinde de cât de confortabilă și protejată te simți. Și nu trebuie să alegi doar unul. Încearcă un mix de produse de-a lungul menstruației, depinzând și de flux. Poate fi confuz, necesitând un pic de efort, dar merită pe termen lung!


Pentru a continua să înveți cum să trăiești cu menstruația, de ce să nu descoperi mai multe despre fluxul abundent sau cum să te descurci cu scurgerile nocturne?

[Referințe]

[1] https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

[2] National Women’s Health Resource Center. Survey of women who experience heavy menstrual bleeding Data on file; 2005

[3] https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/

[4] https://www.healthline.com/health/how-much-blood-do-you-lose-on-your-period

Continuă să te informezi