Femeie stând pe spate practicând yoga în aer liber - Libresse

Indispozițiile dinaintea și în timpul menstruației nu sunt o „angoasă existențială”.

Sunt mult mai multe șanse să fie SPM – sau sindrom premenstrual, cunoscut și sub denumirea de TPM (tensiune premenstruală). Pe lângă sâni dureroși, dureri și balonare, femeile pot avea și schimbări de dispoziție în perioada de dinainte de menstruație. Aceasta se întâmplă din cauza fluctuațiilor nivelului de estrogen produs de corp. Rezultatul: un carusel al emoțiilor timp de câteva zile sau chiar săptămâni.

O mică parte din femei suferă de emoții atât de intense încât au nevoie de asistență medicală. Este mai mult decât SPM, este tulburare disforică premenstruală sau PMDD [1] și poate cauza atacuri de panică, depresie, furie extremă și chiar gânduri sinucigașe. Dacă ești de părere că descrierea de mai sus ți se aplică, este esențial să obții ajutor, întrucât nu poți gestiona PMDD de una singură.

Din fericire, deși SPM este enervant și deranjant, pentru majoritatea femeilor nu este o problemă atât de mare ca PMDD. Gestionarea SPM înseamnă să găsești moduri de a-ți gestiona emoțiile și să ai cât mai multă grijă de tine. Pentru a echilibra variațiile emoționale din cadrul SPM, încearcă exerciții aerobice precum alergat, dans sau spinning, combinate în mod ideal cu yoga, care te ajută să te calmezi și să te echilibrezi. Somnul suficient și o dietă sănătoasă, echilibrată, îți pot fi, de asemenea, de ajutor. Poți să simți nevoia să te răsfeți și asta e în regulă, atât timp cât nu e vorba de ciocolată sau alimente nesănătoase. Limitează-te la un pic de răsfăț sau, și mai bine, la un masaj.

Cum să gestionezi SPM

Yoga
Apucă-te de yoga

Este un mod excelent de a gestiona schimbările de dispoziție asociate SPM. Masajele, tai chi-ul și meditația sunt, de asemenea, foarte utile, întrucât te ajută să te relaxezi și să te simți mai puțin stresată.

Plămâni
Renunță la fumat

Dacă fumezi, fă toate eforturile să renunți. Pe lângă riscurile pentru sănătate, studiile arată că fumătoarele sunt de peste două ori mai predispuse la a dezvolta simptome moderate sau severe de SPM.

Sport
Fii în mișcare

S-a dovedit că exercițiile aerobice, precum mersul în ritm alert, sau înotul ajută la reducerea anxietății, depresiei și stărilor depresive care însoțesc SPM.

Mănâncă sănătos
Mănâncă sănătos

Vei fi mai puțin vulnerabilă în fața emoțiilor dacă mănânci mai multe alimente benefice precum cereale integrale, fructe și legume – și mai puțin din cele nocive precum produsele bogate în zaharuri, grăsimi și sare.

Cafea
Redu alimentele excitante

În etapa premenstruală este posibil să ai poftă de cafeină, dar e mai bine să reduci cafeaua, ceaiul și ciocolata, întrucât acestea îți pot înrăutăți simptomele.

[Referințe]

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe