Imagine cu blugi și lenjerie intimă de femeie - Libresse

Este ceva obișnuit pentru femei să se îngrijoreze că nu au o menstruație normală, în principal pentru că atunci când începe, durează o vreme până se obișnuiesc cu ea.

Dar nu te îngrijora! Acel gând „sunt normală?” va dispărea. Și oricum, o menstruație „normală” are un spectru destul de larg când vine vorba de vârsta la care începe, cât durează și ce simptome are.

În medie, menstruația apare între 11 și 14 ani. Un ciclu menstrual normal durează 28 de zile, dar poate varia între 21 și 35 de zile. În perioada pubertății pot fi și mai lungi și poate dura o vreme până să se stabilizeze. După pubertate, majoritatea femeilor au un ciclu menstrual cu aproximativ aceeași durată între menstruații și aceeași durată a menstruației. Sângerarea menstruală durează de obicei între două și șapte zile, media fiind de cinci zile.

Odată ce începe menstruația, sângerarea va fi mai abundentă în primele două zile. Cantitatea de sânge pierdut la o menstruație normală este de aproximativ două-trei linguri sau 30-40 ml. Nu uita că întotdeauna pare mai mult decât este în realitate. Unele femei au o sângerare mult mai abundentă și pot avea nevoie să își schimbe absorbantul mai frecvent. Sau să treacă la un produs cu nivel de absorbție mai mare.

Când fluxul menstrual al unei femei este cel mai abundent, sângele tinde să fie roșu. În zilele mai ușoare poate fi roz, maro sau negru – toate acestea sunt complet normale. Modificările hormonale înaintea menstruației pot cauza și simptome emoționale și fizice. Cum sunt diareea sau durerile de spate, senzația de balonare și greață sau mărirea sânilor. Unele femei se pot simți mai triste și ușor sensibile sau iritabile înainte de menstruație. Toate acestea sunt semne ale sindromului premenstrual sau SPM. Nu sunt distractive, dar toate sunt perfect normale

Analgezicele fără rețetă, câteva exerciții ușoare și aplicarea unei perne de încălzire sau a unei sticle cu apă fierbinte în zona abdomenului pot ameliora durerea și disconfortul. Statul sub o pilotă este, de asemenea, foarte recomandat. Medicul tău îți poate prescrie un analgezic mai puternic dacă durerile menstruale sunt o problemă gravă. Simptomele precum senzația de balonare, schimbările de dispoziție și iritabilitatea se îmbunătățesc de obicei după începerea menstruației și dispar complet la scurt timp după ce se termină.

[Referințe]

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe