Woman practising yoga

Durerile menstruale nu sunt ceva plăcut de experimentat, dar sunt multe remedii care le fac suportabile. Să aruncăm o privire mai detaliată.

Chiar nu ne putem preface când vine vorba de durerile menstruale – sunt un real disconfort, o problemă și un aspect cu care multe dintre noi trebuie să ne confruntăm de la pubertate până la menopauză. În egală măsură pot fi luni în care să te bucuri de menstruație fără dureri, ca doar să te trezești într-o dimineață simțindu-te ca și cum este un monstru care își face de cap în abdomenul tău - fiecare lună este o loterie impredictibilă.
 
Cu toate acestea, sunt anumite lucruri pe care le poți face pentru a ameliora durerile menstruale și în general pentru a nu lăsa crampele să stea în calea vieții tale de zi cu zi. Haide să aruncăm o privire la cele mai bune metode de a reduce durerile din timpul menstruației.

Trucuri pentru ameliorarea durerilor menstruale și remedii acasă

Ține mereu analgezice la îndemână

Analgezicele disponibile fără rețetă, ca paracetamolul sau ibuprofenul, te vor ajuta să reduci durerile încă de la debutul lor, dar ele trebuie mereu luate după ce ai mâncat, cu un pahar de lapte pentru a-ți proteja țesutul stomacului.

Menține-ți corpul în mișcare!

Fie că este o plimbare în jurul blocului cu o prietenă sau ceva ce necesită un pic mai multă energie cum ar fi o tură de alergare sau o plimbare cu bicicleta - exercițiul fizic ajută la creșterea circulației sângelui, dar și la creșterea nivelului de oxigen și a celui de endorfine (hormonii oferiți de natură ce atenuează durerea și aduc o stare de bine). Pare ca ultimul lucru pe care vrei să îl faci când stai pe canapea cu o sticlă de apă caldă, dar exercițiul te va ajuta să te relaxezi și să ameliorezi o parte din durerea asociată acestei perioade dificile.  

Vremea nu e prea grozavă afară? Poți fi activă și în casă

Bucură-te de aceleași endorfine și aceleași beneficii anti-durere făcând yoga în casă! Dacă nu ai o saltea de yoga la îndemână, poți oricând folosi un prosop sau să exersezi pe un covor sau carpetă. În plus sunt multe tipuri de programe de aerobic pe care le poți face pe loc, cum ar fi HIIT (High Intensity Interval Training), pe care le poți face în casă sau în grădină fără vreun echipament sofisticat.

Căldura te ajută să te vindeci

Căldura îți va relaxa mușchii, de aceea o baie caldă sau să ții în brațe o sticlă cu apă caldă sunt recomandate – desigur nu avem nevoie de vreo scuză pentru a ne răsfăța un pic și a ne arăta nouă însene un pic de dragoste!

Mănâncă bine

Știm că mâncatul de confort pare a fi o opțiune apetisantă, dar reducând aportul de grăsimi și mărind cantitatea de legume pot ameliora durerea, asigurându-te astfel că îi oferi corpului tău extra nutrienți și hidratare. Creșterea cantității de apă pe care o bei poate, de asemenea, să ajute, deoarece deshidratarea poate cauza crampe musculare. Ceaiurile din plante - în special cele ce conțin mentă și mușețel - sunt calmante și te pot face să te simți mai relaxată, ajutându-te să treci peste dureri.

Cedează poftei de ciocolată

Există speranță când vine vorba de durerile menstruale, iar aceasta are aroma dulce de cacao – ciocolata conține cacao care antrenează creierul să elibereze endorfine și să îți crească energia, de aceea ai tot dreptul să guști o bucățică sau un baton întreg! Ține minte că o ciocolată cu conținut mai mare de cacao va conține mai mulți din acești nutrienți de bună dispoziție - deci dacă ai posibilitatea alege o versiune amăruie!

Când să mergi la doctor pentru durerile menstruale

În câteva cazuri izolate, menstruația dureroasă - sau dismenoreea – poate interfera cu viața ta de zi cu zi. Într-un studiu realizat, până la 14% dintre femei au semnalat faptul că nu au putut lucra din cauza durerilor menstruale [1]. Dar nu este cazul să suferi singură sau să simți că nu poți cere ajutor; dacă durerile menstruale sunt atât de severe, vorbește cu un medic sau alt cadru medical.

În unele cazuri, ți se poate prescrie contracepție hormonală pentru a reduce durerile sau să te ajute să identifici o problemă ascunsă. Unele dintre cauzele ce pot provoca dureri menstruale excesive sunt endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice – deci dacă simți că te confrunți constant cu dureri insuportabile asigură-te că discuți cu un medic pentru a-ți oferi cele mai bune soluții. 

Durerile menstruale ne fac să ne urâm uterul uneori, dar chiar nu trebuie să ne distrugă viețile sau să ne oprească din ceea ce ne place să facem! Acest ghid pentru ameliorarea lor ar trebui să reducă majoritatea disconfortului așa încât să îți continui viața. Poți, de asemenea, să vorbești cu prietenele tale pentru a le întreba ce fac ele în acest sens, mai ales că vorbind, discuți și despre emoțiile acestei perioade și poți obține sfaturi utile!

Dacă vrei să afli mai multe despre cum e viața cu menstruație, citește articolele noastre despre prevenirea scurgerilor nocturne sau a scurgerilor maronii.

Disclaimer medical

Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.



[Surse]  

[1] Schoep ME, Adang EMM, Maas JWM, et al Productivity loss due to menstruation-related symptoms: a nationwide cross-sectional survey among 32 748 women BMJ Open 2019

Continuă să te informezi