Imagine cu o femeie vorbind cu un doctor, pe un fundal turcoaz - Libresse

Poate ai auzit de sindromul de șoc toxic. Dacă da, probabil știi că este asociat cu folosirea de tampoane.

Este o afecțiune severă și, deși sunt extrem de puține șanse să o ai, dacă folosești tampoane sau intenționezi să le încerci, este foarte important să ai toate datele, ca să știi ce să eviți și la ce să fii atentă.

Deși este o afecțiune foarte rară, sindromul de șoc toxic sau SST este o boală foarte gravă. Este cauzată de o toxină produsă de bacteriile care se găsesc în mod normal pe corpurile noastre. Dacă aceste bacterii pătrund în corp, pot apărea consecințe extrem de serioase. De aceea, igiena este crucială atunci când folosești tampoane. Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a desface și introduce un tampon și din nou după ce termini.

SST este adesea asociat cu utilizarea tampoanelor, dar poate afecta pe oricine, la orice vârstă. [1] Se consideră că tinerii au risc crescut, deoarece este posibil să nu fi dezvoltat suficienți anticorpi pentru a combate toxina. Deși femei din toată lumea folosesc tampoane fără a avea probleme de sănătate, se estimează că jumătate din toate cazurile de SST sunt asociate cu menstruația, deși cercetările nu au dus încă la o concluzie clară privind cauza legăturii dintre tampoane și SST. Tampoanele în sine nu sunt purtătoare ale bacteriilor care cauzează SST, dar utilizarea tampoanelor a fost asociată cu un risc crescut de dezvoltare a bolii.

Deși SST poate apărea la utilizarea de tampoane cu orice nivel de absorbție, riscul crește dacă folosești tampoane cu un nivel de absorbție mai mare. [2] De aceea, trebuie să folosești întotdeauna cel mai mic nivel de absorbție adecvat pentru fluxul tău. Aceasta nu doar că va reduce riscul de SST, dar va face îndepărtarea tamponului mult mai confortabilă. Așa că, în loc să gândești că „paza bună trece primejdia rea” și să alegi cel mai absorbant tampon, este mai bine să alegi de fapt cel mai mic nivel de absorbție care se potrivește fluxului tău.

Păstrează tamponul ambalat până în momentul în care ești gata să îl introduci. După ce te speli pe mâini, desfă un tampon nou chiar înainte de utilizare și nu-l manevra sau așeza pe nicio suprafață înainte de introducere. Dacă ai avut un tampon în geantă de ceva vreme și ambalajul s-a rupt, aruncă-l. Dacă ambalajul este rupt, tamponul se poate contamina cu bacterii și poate cauza o infecție.

Dar există și alte precauții pe care le poți lua pentru a reduce riscul de SST. Folosește un tampon doar dacă ești sigură că ești la menstruație, nu când suspectezi că trebuie să înceapă și niciodată pentru secreția vaginală zilnică. Nu introduce un tampon dacă resimți durere și nu introduce niciodată mai mult de un tampon o dată. Schimbă întotdeauna tamponul cu regularitate, preferabil la fiecare patru ore. Durata maximă de utilizare a unui tampon este de opt ore.

Pe timpul nopții folosește mai degrabă un absorbant Libresse decât un tampon sau, dacă folosești un tampon, asigură-te că îl scoți cel mai târziu după opt ore. Dacă este posibil, alternează tampoanele cu absorbante în timpul menstruației. Și asigură-te întotdeauna că îndepărtezi tamponul la sfârșitul menstruației.

Este important să vezi lucrurile în perspectivă; TSS este o afecțiune extrem de rară. Cu toate acestea, este extrem de important să știi la ce semne să fii atentă. Deoarece, deși TSS poate fi letal cazuri izolate, dacă este diagnosticat și tratat din timp, sunt șanse bune de recuperare. [3]

Simptomele TSS pot include: febră mare bruscă, diaree, vomă, simptome similare gripei, amețeală, albul ochilor, buzele și limba devin roșu aprins și/sau apare o iritație similară cu cea cauzată de arsurile solare. [4] TSS se înrăutățește foarte rapid. Dacă prezinți aceste simptome, trebuie să îndepărtezi imediat tamponul și să soliciți asistență medicală cât mai curând posibil, explicând medicului că ești la menstruație. Majoritatea oamenilor se recuperează complet după tratament.

Date cheie despre SST

Mușcătură de insectă
1. Jumătate din toate cazurile afectează femei

50% provin de la arsuri infectate, abcese și mușcături de insecte.

Bărbați femei copii
2. Riscul de SST crește cu folosirea tampoanelor cu nivel de absorbție mai mare

Alege întotdeauna cel mai mic nivel de absorbție pentru fluxul tău.

Iritație
3. Simptome comune

Febră, vomă, diaree, iritație ca de la arsuri de soare.

[Surse]

[Referințe]

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe