Fulgere ce apar din zona anală a unei femei pentru a transmite ideea că suferă de proctalgia fugax, o durere ascuțită ce apare în timpul menstruației.

Ai fost vreodată în timpul menstruației, văzându-ți de treburile zilnice, când deodată ai simțit o durere severă, ascuțită, ce vine din zona anală? Este posibil să simți durerea și presiunea timp de câteva secunde sau câteva minute până când dispare lăsându-ți un sentiment de confuzie totală! Ei bine, probabil tocmai ai avut un episod de proctalgia fugax.

Când zici că mă doare în fund de menstruație s-ar putea să trebuiască să te mai gândești o dată! Toate dintre noi am trecut prin acnee, flux abundent, schimbări de dispoziție cauzat de SPM, crampe menstruale … și lista continuă! Dar acest simptom de care vorbim acum s-ar putea să te ia prin totală surprindere – proctalgia fugax.

Cunoscută și ca durere rectală trecătoare, proctalgia fugax reprezintă durerile sau crampele pe care le resimți în zona anală cauzate de spasmele musculare din regiunea rectală. Ceea ce experimentezi sunt episoade scurte de durere acută, ascuțită, care apar fără niciun semnal anterior.

Deci, dacă simți că te-a lovit un fulger în acea zonă - nu, nu ești nebună, este posibil să fi avut un episod de proctalgia fugax. Dar de ce se întâmplă, și, mai ales, poți face ceva în această privință? Haideți să aflăm...

Ce cauzează proctalgia fugax?

Deși cauzele proctalgiei sunt necunoscute, există câțiva factori care pot declanșa această condiție, cum ar fi activitatea sexuală, stresul, constipația sau defecația. Se estimează că aproximativ 18% dintre femei s-ar putea să experimenteze această condiție în viață măcar o dată. Cu toate acestea, multe femei o resimt în timpul ciclului menstrual, mai ales în timpul menstruației.

În timpul menstruației, corpul nostru eliberează prostaglandine care cauzează mușchii uterului să se contracte și să elibereze țesut uterin. Aceste contracții sunt ceea ce resimțim uneori ca dureri menstruale. Ei bine, acești hormoni pot avea același efect asupra sistemului nostru digestiv, făcând ca rectul și mușchii planșeului pelvian din zona anală să se contracte, cauzând spasme musculare și crampe anale.

Scaunele din timpul menstruației pot fi și ele o cauză. Chiar înaintea menstruației, nivelul nostru de estrogen și progesteron tinde să scadă dramatic. Din moment ce progesteronul controlează mișcările de la nivelul tractului digestiv, scăderea nivelului acestuia poate cauza diaree sau constipație. Scaunele frecvente sau, dimpotrivă, constipația pot determina un acces de crampe. 

Deși poate fi surprinzător și poate apărea în cele mai nepotrivite momente, durerea cauzată de proctalgia fugax durează de obicei doar câteva momente. Cu toate acestea, dacă nu poți dormi din cauza ei și dacă durează mai mult de 20 de minute, ar fi bine să iei în considerare o vizită la doctor.

Care sunt simptomele proctalgiei fugax?

Principalul simptom al proctalgiei fugax este durerea din zona anală care poate fi destul de puternică, dar (din fericire) doar temporară. Variază de la persoană la persoană și fiecare femeie o resimte altfel. Unele o descriu ca pe o durere intensă, acută sau înțepătoare în zona rectală care apare brusc și fără nicio atenționare. Poate fi suficient de dureroasă pentru a te trezi când dormi sau pentru a-ți provoca un geamăt dacă se petrece în timpul zilei.

Cum este pur și simplu doar o durere în fund, proctalgia fugax nu este periculoasă sau dăunătoare, așa că nu te îngrijora prea mult. Deși este ciudată sau deranjantă, este doar o parte a traiului cu menstruațiile. 

Poți să ai proctalgia fugax în timpul sarcinii?

Proctalgia fugax poate fi cauzată de contracțiile din timpul nașterii, dar este mai comună în timpul celui de-al treilea trimestru, când fătul este mai mare și poate pune presiune pe nervii anali. Este absolut normal să te îngrijorezi de schimbările suferite de corpul tău cu atât mai mult atunci când ești gravidă și te îngrijorezi pentru doi! Dar două treimi dintre femei suferă de simptomatologie anală în timpul sarcinii și postpartum, deci această proctalgia fugax n-ar trebui să-ți cauzeze nopți nedormite. 

Dacă durerea rectală te deranjează în timpul sarcinii sau după, poate ar trebui să-ți anunți doctorul sau moașa pentru a te putea ajuta. Este cel mai bine să te consulți cu un expert pentru a te asigura că prin ceea ce treci este normal, mai ales dacă suferi de anxietate. 

Proctalgia fugax este legată de endometrioză?

Durerile ascuțite anale pe care le simți când utilizezi toaleta pot fi uneori legate de endometrioză, mai ales de endometrioza ce afectează colonul. Dacă resimți toate acestea, plus alte simptome precum dureri intense menstruale, oboseală extremă și infecții cu candida frecvente, ar fi o idee bună să îți contactezi medicul sau ginecologul pentru a afla mai multe. Ei vor vedea care este tratamentul potrivit pentru tine.

Se poate trata proctalgia fugax?

De obicei, aceste dureri ascuțite rectale ar trebui să se oprească în câteva secunde, iar tu să poți continua să te bucuri de viață fără nicio grijă și fără niciun tratament. Dar dacă stau în calea activităților tale, ar trebui să le tratezi așa cum tratezi și celelalte simptome menstruale. Așa cum te ocupi de durerile și crampele menstruale, remediile de tipul calmante fără rețetă, exerciții fizice moderate sau o baie caldă cu sare terapeutică pot face minuni.

Cu toate acestea, dacă suferi de dureri care sunt mai severe și mai consistente și se petrec chiar dacă nu ești în timpul menstruației este posibil să suferi de o alta condiție. Atunci ar trebui să îți faci o programare și să vezi o persoană avizată. Deși poate fi ciudat să relatezi faptul că ai o durere în zona anală, amintește-ți că să te ajute este profesia medicilor și că probabil au mai văzut aceste simptome înainte, plus multe altele!

Crampele rectale în timpul menstruației sunt normale

Corpurile noastre sunt incredibile, dar uneori fac și lucruri ciudate – iar acest lucru este ok! Deși momente sporadice de crampe anale pot părea ca niște sperieturi din filme de groază (fără casele abandonate și muzica înfricoșătoare), ține minte că sunt normale și temporare. Odată ce aceste momente neplăcute au trecut, încearcă să te distrezi cu prietenele, pentru că, cine știe, s-ar putea să știe exact ce simți. Totul face parte din traiul cu menstruațiile - uneori ciudat, alteori inconfortabil, dar mai simplu când nu ne luăm prea în serios. 

Dacă vrei să afli mai multe despre corpul tău, vezi care e treaba cu scaunele în timpul menstruației și ce cauzează durerile menstruale. 





[Referințe]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602260/ 

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602260/ 

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29972721/ 

Continuă să te informezi