Imagine cu o femeie care se rade pe picioare în baie - Libresse

În jurul perioadei în care apare menstruația, corpul tău trece prin multe schimbări. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea de pubertate.

Semnele pubertății la fete includ dezvoltarea sânilor și apariția părului pubian, creșterea în înălțime și lățirea șoldurilor și apariția secreției vaginale înainte de apariția menstruației. Dar este posibil ca nu toate să apară în același timp. Asta pentru că pubertatea se manifestă diferit la fiecare persoană.

Pubertatea înseamnă de fapt că organismul tău se transformă dintr-un copil într-un adult. La fete începe de obicei între 10 și 16 ani, deși la unele poate debuta mai devreme. Iar fetele se maturizează de obicei cu aproximativ doi ani mai devreme decât băieții. Nu te vei trezi într-o dimineață arătând și simțindu-te complet diferită, ci corpul tău îți va părea treptat un pic altfel și nefamiliar. Uneori modificările sunt rapide, alteori sunt lente.

Pentru multe fete, primul semn de pubertate este că sânii încep să devină mai tari și sensibili, chiar un pic dureroși. Poți să te simți ca și cum ai avea un bob de mazăre chiar în spatele sfârcului. Dacă porți un sutien adecvat se poate reduce disconfortul și poți evita și orice momente jenante cauzate de faptul că ți se văd sfârcurile prin bluză sau sânii se mișcă în timpul mersului.

O altă modificare majoră este creșterea părului la subraț, în zona genitală, pe mâini și pe picioare. Dacă te simți jenată de părul de la subraț și de pe picioare, încearcă o metodă de epilare de la farmacia ta, de exemplu o cremă depilatoare. Asigură-te totuși că vorbești înainte cu mama ta, o mătușă sau o soră mai mare și ține minte să citești întotdeauna instrucțiunile.

Deși este posibil să nu îți vină menstruația imediat, vei avea probabil o scurgere albă, care este semnul că prima menstruație va sosi destul de curând. De asemenea, în această etapă este ceva obișnuit să ai simptome precum SPM și crampe. Atunci când vine, prima menstruație poate fi ușoară sau doar o sângerare ușoară. Asigură-te că ai întotdeauna la tine absorbante, ca să fii pregătită.

Unele dintre cele mai deranjante modificări fizice în timpul pubertății sunt pielea uleioasă și părul gras. Glandele de la nivelul feței și scalpului încep să producă sebum și pot să apară coșuri. Nu va dura la nesfârșit, dar dacă nu mai poți controla coșurile, întreabă un farmacist care sunt cele mai bune tratamente medicamentoase. Și alege un șampon special pentru păr gras. Nu doar pentru a avea un păr care să arate bine, dar și pentru a evita transferarea grăsimii pe față.

Glandele tale sudoripare sunt, de asemenea, mai active în timpul pubertății, ceea ce înseamnă că transpiri mai mult și transpirația ta are un miros mai puternic. Spală-te bine în fiecare zi, folosește un deodorant și poartă haine curate. Același lucru este valabil și pentru zona ta genitală, în special după ce începi să ai secreție vaginală și menstruație. Încearcă să speli zona de două ori pe zi.

Toate aceste modificări și hormonii care le cauzează te pot face să te simți indispusă și jenată, în special dacă familia și prietenii fac tot felul de comentarii. Spune-le cu calm să te lase în pace și vor prinde ideea.

Continuă să te informezi