Imagine cu lenjerie intimă pe o sârmă de rufe - Libresse

Odată ce ai informațiile și îți cunoști ciclul menstrual, este destul de simplu să îți dai seama dacă ai o secreție vaginală normală. Iată.

Secreția vaginală este modalitatea corpului de a păstra colul uterin curat. Secreția vaginală normală este transparentă, albicioasă sau galben pal, în funcție de stadiul ciclului menstrual. Aceasta poate avea consistență lăptoasă sau de albuș de ou. Secreția vaginală sănătoasă nu are practic niciun miros când părăsește corpul, în afară de o tentă ușor acidă. La fel ca în cazul culorii, acest miros slab poate varia în diferite perioade ale ciclului menstrual și te vei familiariza în curând cu ceea ce este normal pentru tine.

Atât timp cât păstrezi prospețimea prin duș și schimbarea zilnică a lenjeriei intime, mirosul nu ar trebui să fie o problemă. Dar cum se poate crea umezeală, unele fete folosesc absorbante zilnice pentru a-și proteja hainele. Este important să lași zona genitală să „respire”, folosind lenjerie intimă din bumbac, evitând blugii prea strâmți în zona inghinală și chiar nepurtând lenjerie în pat, noaptea. Acestea vor reduce posibilitatea de apariție a iritațiilor și infecțiilor vaginale.

Dacă secreția vaginală începe să miroasă neplăcut, își schimbă culoarea, conține sânge sau devine foarte abundentă, este posibil să ai o infecție, așa că mergi la un consult medical. Cele mai mari șanse sunt să fie cauzată de candidoza vaginală, care este o infecție fungică. Aceasta este adesea cauzată de faptul că zona intimă a fost expusă la temperaturi prea mari, de exemplu, ca urmare a purtării regulate de pantaloni de nailon sau blugi mulați. De asemenea, este indicat să eviți săpunurile, spuma de baie și gelurile de duș cu parfum și să optezi pentru un săpun blând, fără parfum, pentru zona genitală sau doar apă.

Nu confunda secreția vaginală cu sângerarea între menstruații, care este o sângerare foarte ușoară, de obicei între menstruații. Deși sângerarea între menstruații este în general inofensivă, e o idee bună să consulți medicul, deoarece poate indica o afecțiune medicală ce necesită tratament.

Continuă să te informezi

Descoperă mai multe