Cum să faci față menopauzei și sănătății mintale
S-ar putea să fii familiarizată cu bufeurile, transpirațiile nocturne și problemele de somn ca fiind schimbări fizice comune în timpul menopauzei. Dar te-ai gândit la impactul acesteia asupra bunăstării tale mentale? Fii alături de noi pentru a explora legătura dintre menopauză și sănătatea mintală și pentru a discuta despre modalități de a te ajuta să te pregătești pentru această etapă a vieții.
Dacă simți că te afli pe un roller-coaster emoțional în perioada premergătoare menopauzei (cunoscută și sub numele de perimenopauză), nu ești singură. Schimbările hormonale care vin în jurul acestei etape de viață ne pot face să ne simțim ca și cum am fi într-o stare nesfârșită de sindrom premenstrual (SPM).
Într-o zi s-ar putea să te confrunți cu anxietatea, în timp ce a doua zi te poți simți iritabilă. Poate că observi că e dificil să te concentrezi asupra sarcinilor zilnice, ca și cum creierul tău ar naviga într-un fel de ceață ce te frustrează. Oricât de ireal ar părea totul, să te confrunți cu oricare dintre aceste situații este complet normal.
Dar ce se întâmplă mai exact cu aceste schimbări? Și cum poți face față acestora? Ți-am pregătit tot ceea ce trebuie să știi despre menopauză și sănătatea mintală, astfel încât să fii bine pregătită pentru orice îți iese în cale în această fază.
Poate menopauza să afecteze sănătatea mintală?
În timpul perimenopauzei, corpul nostru produce din ce în ce mai puțini hormoni, precum estrogenul și progesteronul. Ca urmare, ovulația noastră se oprește și nu mai eliberăm ovule din ovare. Acest lucru duce, în cele din urmă, la dispariția menstruației și atunci ajungem oficial la menopauză.
Pe lângă faptul că este un jucător important în ciclul menstrual, estrogenul joacă, de asemenea, un rol cheie în bunăstarea noastră psihologică. El contribuie la producerea de serotonină, un hormon care ajută la stabilizarea stării noastre de spirit și care este legat de empatie, încredere și relații, memorie, concentrare, alimentație și somn - în esență, toate părțile vieții noastre! [6]
SAșadar, atunci când ne confruntăm cu schimbări hormonale în perioada din jurul menopauzei, acestea nu numai că declanșează schimbări fizice în corpul nostru, ci ne afectează și mental și emoțional. Acest lucru este atât de comun încât 7 din 10 femei se confruntă cu un anumit nivel de impact asupra sănătății mintale în timpul acestei faze [1], așa că va fi complet normal atunci când te vei trezi trecând printr-un roller-coaster de emoții precum furia, îngrijorarea sau chiar tristețea.
Anxietatea și depresia sunt, de asemenea, afecțiuni comune cu care te poți confrunta atunci când ajungi la menopauză. Așadar, haideți să analizăm mai îndeaproape cum te pot afecta, astfel încât să nu fii prinsă cu garda jos atunci când va veni momentul.
Menopauza și anxietatea
Care sunt cauzele anxietății legate de menopauză?
Semne și simptome ale anxietății legate de menopauză
Când vine vorba de anxietatea legată de menopauză, există mai multe semne și simptome la care trebuie să fii atentă. Acestea pot include:
- Ritm cardiac rapid și palpitații, ceea ce face ca inima să bată mai repede decât de obicei.
- Senzație de greață sau deranjament la stomac.
- Tremur sau mișcări involuntare ale corpului pe care le simți cum îți străbat tot trupul.
- Transpirație fără niciun efort fizic deosebit.
- Dureri de cap care te fac să stai culcat ore în șir, în momente aleatorii ale zilei.
- Dureri în piept, care pot fi incomode și înfricoșătoare în același timp.
- Respirație rapidă, ca și cum tocmai ai fi alergat un maraton.
- Atacuri de panică, care pot fi intense și pot apărea fără niciun motiv aparent.
Experiența fiecăruia este unică, așa că, dacă suferi de anxietate când ajungi la menopauză, s-ar putea să nu ai chiar toate aceste simptome, sau s-ar putea să ai unele care nu sunt pe listă. Tu te cunoști cel mai bine din punct de vedere mintal, așa că, dacă ești îngrijorată de sănătatea ta, este o idee bună să vorbești cu un medic care îți poate oferi liniște și sprijin. Poate fi intimidant să vorbești cu un (aproape) străin despre cum te simți, dar încearcă să ții cont de faptul că bunăstarea ta mintală are un impact asupra celei fizice, iar tu meriți să te simți bine și liniștită, nu-i așa?
Menopauza și depresia
De ce apare depresia în timpul menopauzei?
Semne și simptome ale depresiei în timpul menopauzei
- Senzația persistentă de deprimare sau tristețe, ca și cum ar exista un nor negru care atârnă deasupra ta.
- Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activitățile care obișnuiau să îți aducă bucurie, făcând ca totul să ți se pară plictisitor.
- Observarea unor modificări ale apetitului care duc la creșterea sau pierderea în greutate, afectându-ți relația cu mâncarea.
- Lupta cu somnul, fie că este vorba de dificultăți în a adormi, fie în a te trezi, lăsându-te obosită și neliniștită indiferent de situație.
- Senzația de oboseală și lipsă de energie, ca și cum bateria ta internă are nevoie de o reîncărcare pentru a trece ziua.
- Îți este greu să te concentrezi sau să iei decizii, gândurile tale fiind încețoșate și neclare.
- Alternezi între neliniște și lentoare, ceea ce face dificilă găsirea unui sentiment de echilibru.
- Te confrunți cu sentimente de inutilitate sau de vinovăție copleșitoare, care te apasă greu emoțional și mintal.
- Te confrunți cu gânduri legate de moarte sau ai idei suicidale, ceea ce poate fi incredibil de supărător.
Cum să-mi ajut sănătatea mintală în timpul menopauzei?
Fii la curent cu ce se va întâmpla în mintea și corpul tău
Bucură-te de somnul de care ai nevoie
Alege un stil de viață sănătos
- Să reduci consumul de cofeină și alcool și să iei în considerare renunțarea la fumat, dacă ai cumva preluat aceste obiceiuri.
- Să ții un jurnal alimentar pentru a identifica factorii declanșatori ai bufeurilor, astfel încât să îi poți elimina din dietă.
- Să te asiguri că dieta ta include suficient calciu și vitamina D, plus fibre și alimente din cereale integrale.
- Evită băuturile fierbinți înainte de culcare, deoarece acestea pot declanșa bufeurile.
Ia o pauză e la agitația vieții
Tratamente pentru a-ți susține sănătatea mintală în timpul menopauzei
Dacă îți dai seama că să ai grijă de tine și să îți modifici stilul de viață nu îți aduc ușurarea pe care o cauți, nu îți face griji. Există o mulțime de opțiuni de tratament, atât medicale, cât și nemedicale, pe care le poți explora.
Poate terapia de substituție hormonală (HRT) să ajute în timpul menopauzei?
Cum rămâne cu psihoterapia?
Disclaimer medical
Informațiile medicale din acest articol sunt furnizate doar ca resursă de informare și nu trebuie folosite sau invocate în scopuri de diagnostic sau tratament. Te rugăm să te adresezi medicului tău pentru îndrumare cu privire la o anumită afecțiune medicală.